Terrorhullám fenyegeti India nemzeti ünnepét

2000.08.15. 12:53
India robbantásoktól és merényletektől félve készül ünnepelni függetlenségének ötvenharmadik évfordulóját: miután a Kasmír ügyében folytatott béketárgyalások kudarccal végződtek a múlt héten, a kasmíri szeparatisták augusztus 15-re ígérik az erőszakhullám tetőzését. A terrorakcióknak két magyar sebesültje is van, a turistákat repeszek sebesítették meg.
indiame
India miniszterelnöke egy "nem robbantásos" békét szorgalmaz
India függetlenségi évfordulója alkalmából mondott beszédében az indiai miniszterelnök, Atal Behari kijelentette: Kasmír örökre India része marad, és Pakisztán nem tárgyalhat és robbantgathat egyszerre. Az indiai miniszterelnök Pakisztán augusztus 14-én tartott függetlenségi évfordulója alkalmából tett kijelentésekre válaszolt beszédében. Pervez Musharraf tábornok, Pakisztán katonai vezetője arra kérte az indiai vezetőket, kezdjék újra a félbeszakadt béketárgyalásokat.

Miután a múlt héten kudarcba fulladtak a legnagyobb lázadó erő, a Hizbul Mudzshedínek által kezdeményezett béketárgyalások, a Himalája lábánál fekvő tartományon erőszakhullám vonult végig. A kasmíri szeparatisták a függetlenségi ünnepségre ígérték a merényletsorozatok tetőzését. Korábban augusztusban a merénylők száz embert gyilkoltak meg 24 óra alatt.

Szigorított biztonsági intézkedések, sztrájk

rendor
Igazoltatás Kasmírban. Segít-e a szigorú biztonsági intézkedés?
Az indiai függetlenségi évfordulókat minden évben különleges biztonsági intézkedések mellett ünnepelték, ez évben - a több mint kétszáz áldozattal járó kasmíri merényletek miatt - ezeket is szigorították. A rendőrség titkosügynökségi jelentésekre hivatkozva jelentette, hogy Pakisztán támogatta merényletekre készülődnek a kasmíri aktivisták. A pakisztáni hatóságok rögtön cáfolták beavatkozásukat,leszögezték, ők csak elvben támogatják a kasmíri harcosokat.

A főváros, Új-Delhi utcáin több mint ötvenezer rendőr járőrözik folyamatosan, a város mozitermeit, buszállomásait, parkjait, középületeit naponta ellenőrzik. A rendőrség múlt héten már talált egy bombát, mely augusztus 15-re, a függetlenségi ünnepségek idejére volt időzítve. Az északkeleti térséget a szeparatisták meghirdette sztrájk teljesen megbénította, a lakosság a terrorcselekményektől félve inkább otthon marad.

Sok az áldozat

pakiszt
A pakisztáni katonai vezető békét szeretne
A biztonsági intézkedések ellenére órákkal a miniszterelnök beszéde előtt egy bomba robbant az északi Uttar Prades indiai államban közlekedő vonaton, de mivel a vonat majdnem üres volt, "csupán" kilencen haltak meg, huszonkilencen pedig megsebesültek. A támadásért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget.

Korábban vasárnap huszonketten meghaltak, és ötvenketten megsebesültek Kasmírban, mikor a muszlim szeparatisták több támadást intéztek Indiához hű félkatonai és katonai egységek ellen. A támadássorozatot a Hizbul Mudzsahedínek szervezete vállalta magára. A mudzsahedínek múlt héten csütörtökön egy autót robbantottak a fővárosban, ahol tizennégy ember - közöttük több biztonsági tiszt - halt meg.

Vasárnap később tíz szeparatistát lőtt le a katonaság egy őrjárata egy hegyvidéken, 260 kilométerre északra Dzsammu városától.

Magyar sebesültek

Az erőszakhullámnak magyar sebesültjei is vannak: szombaton Kasmír nyári fővárosában, Szrinagárban repeszektől szenvedett sérüléseket két magyar állampolgár - anya és lánya - , amikor szélsőségesek a Dal-tónál a piactéren kézigránáttal akarták eltalálni az indiai biztonsági szolgálat autóját. A merényletben öten sérültek meg. A magyar turistákat Új-Delhiben ápolják, egyelőre nem tudni, mikor térnek vissza Budapestre.

Kasmír, a vitatott tartomány
India és Pakisztán 1947. augusztus 15-én nyerték el függetlenségüket Nagy-Britanniától. A szomszédos, muszlim vallású Pakisztán magának követelte a szintén muszlim többségű Kasmírt, de a tartomány maharadzsája India javára lemondott trónjáról. A két szomszéd háborúba keveredett a himalájai terület miatt, és az 1949-es tűzszünet Indiának juttatta Kasmír kétharmadát, a maradék pakisztáni ellenőrzés alá került. A szórványos összecsapások gyakorlatilag azóta tartanak, kétszer pedig háborúhoz is vezettek. Kasmír Pakisztán által támogatott muszlim szeparatistái pedig szinte folyamatosan hadat viselnek az újdelhi kormány ellen. A helyzetet kiélezi, hogy India és Pakisztán 1998 óta rendelkezik bevethető nukleáris fegyverekkel.


  • Hírek
  • Személyi kölcsön