Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Vízágyúval oszlatták szét a maffialeszámolás gyászolóit

2005.04.28. 18:20
Nem tudták eltemetni a múlt héten több tucat golyóval leterített Jozef Estokot, mert a gyászmenetet a rendőrség vízágyúval oszlatta szét. Estok a kassai maffia egyik vezéralakja volt.

Nem tudták eltemetni "az alvilági személynek számító" Jozef Estokot, akit a múlt szombaton ismeretlen tettesen lőttek agyon a kassai utcán, mert a rendőrség vízágyúval zavarta szét a gyászolókat.

A kassai köztemető előtt várakozó gyászolókat a szlovák rendőrség nem bejelentett köztéri tüntetésnek minősítette, ezért egy páncélozott gépjárműről hangosbemondón szólította fel őket, hogy oszoljanak szét. Mivel a felszólításnak nem volt foganatja, a rendőr kommandó vízágyúval oszlatta szét a tömeget.

Vétlen áldozat

Szombat este fél tíz körül Kassa belvárosában, a Watson utcában ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak egy Mercedes Benz személygépkocsira. Az autóban a kassai alvilág jól ismert, harmincéves tagja ült, aki a helyszínen meghalt. Bővebben> > >

A golyók eltaláltak egy közelben parkoló autót is, amelynek - vétlen - vezetője, egy 29 éves fiatalember fejlövést kapott és kórházba szállítás közben meghalt. Egyik utastársa, egy nő szintén megsebesült.

A megtámadott Mercedes környékén a rendőrség ötvennégy darab töltényhüvelyt talált, a támadók állítólag több sorozatot is leadtak az autóra. Kassán öt éve nem volt ilyen brutális alvilági leszámolás. A klánok az elmúlt években csak autórobbantásokkal harcoltak egymás ellen.

A tömegoszlatás után az elhunyt apja bejelentette: ügyvédeket fogad, és minden törvényes eszközzel megvizsgáltatja, vajon jogszerű volt a rendőri beavatkozás. Egyszersmind elvárja, hogy a rendőrség megkövesse a gyászoló családot. Jelezte: amíg nem kérnek bocsánatot, addig nem temetteti el a halottat, akinek ugyanúgy kijár a végtisztesség, mint mindenki másnak.

Vladimír Palko belügyminiszter a tömegoszlatást helyénvalónak nevezte. Szóvivője, Boris Azaltovic hangsúlyozta: ilyen alvilági erődemonstrációt a rendőrség a jövőben sem fog megengedni.

Ezúttal sem a temetést tiltották be, hanem a gyülekezési törvény alapján intézkedtek, amikor úgy rendelkeztek, hogy a közvetlen családtagok szűk körében temessék el a halottat, akinek "búcsúztatására" viszont seregnyi gyanús személy verődött össze a kassai temető bejáratánál.