Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Sikkasztással vádolják a volt orosz kormányfőt

2005.07.11. 21:32
Politikai színezetű bűnvádi eljárás indult Mihail Kaszjanov ellen. A volt orosz kormányfőt egy állami tulajdonú villa áron aluli megszerzésével gyanúsítják. Kaszjanov a Jukosz-vezér Hodorkovszkij elleni, szintén koncepciós jellegű támadások után szakított Putyinnal.

Bűnvádi eljárást kezdeményezett az orosz ügyészég Mihail Kaszjanov volt miniszterelnök ellen. Kaszjanov a vádak szerint törvénytelenül, jóval a piaci árak alatt szerzett meg egy gazdasági társaság közbeiktatásával állami tulajdonú moszkvai luxusvillát.

Csak a politizálás után üzletelt

Az NTV orosz televízió értesülése szerint Kaszjanov a piaci árnál legalább huszonötször olcsóbban, 35 millió rubelért vette meg a 15 hektáros területen fekvő birtokot. A július 25-ig külföldön tartózkodó Kaszjanov közleményben tudatta, hogy az állami szolgálatban eltöltött huszonöt év alatt nem alapított semmilyen gazdasági társaságot, nem volt részesedése semmiféle cégben, nem vásárolt részvényeket.

Gazdasági tevékenységet a miniszterelnöki posztról való távozása után kezdett, és ezt szigorúan a törvények alapján folytatta. Kaszjanov megismételte, hogy továbbra is hibásnak, a jövőre nézve károsnak tartja az ország vezetésének jelenlegi politikai irányvonalát.

Hodorkovszkij pártjára állt

Kaszjanov Putyin kegyeltjeként lett kormányfő, Mihail Hodorkovszkij Jukosz vezér letartóztatásakor azonban összetűzésbe került az államfővel. Kaszjanov politikai üldözéssel vádolta Putyint és távozott posztjáról.

Az orosz elektronikus sajtót és hírügynökséget elöntő nyilatkozatok többségéből az derül ki, hogy szinte mindenki a politika kezét feltételezi a Kaszjanov elleni vizsgálatban. Különösen a liberális ellenzéki pártok képviselői fogalmaztak élesen. Irina Hakamada (A mi választásunk) arra hívta fel a figyelmet, hogy a körülmények kísértetiesen hasonlítanak a Jukosz olajcéget a tönk szélére sodró, illetve annak vezetőjét, Mihail Hodorkovszkijt börtönbe juttató ügyhöz. Kaszjanov emellett Putyin vetélytársaként jelentkezett, amikor bejelentette, hogy jelöltetné magát a következő elnökválasztásokon.

Hatalmi versengés

Hakamadához hasonlóan Kaszjanov államfői ambícióit és politikai megrendelést sejt az ügy hátterében Borisz Nyemcov (Jobboldali Erők Szövetsége) és Grigorij Javlinszkij (Jabloko). Alekszej Mitrofanov, a liberális demokraták egyik vezetője kételyeit fejezte ki az iránt, hogy Kaszjanov hazatér európai vakációjáról. Bizonyos értelemben ő is politikai vonatkozásúnak tartja a szerinte csekély népszerűséggel bíró Kaszjanov elleni vádat, de a bosszút sem tartja kizártnak.

Még Putyin pártja, az Egységes Oroszország egyik képviselője is politikai okokat sejt a támadás mögött. Gennagyij Gudkov párttársa, a "Kaszjanov ellen régóta küzdő" Hinstyejn ambícióinak tulajdonítja az ügyet, de egyúttal bírálta a főügyészséget, amely szerinte "kedvére tesz a hatalomnak". Az ügyészség Hinstyejn panasza alapján kezdte nyomozását.