Auguszta
-4 °C
2 °C

Hazatért Moszkvába a börtönnel fenyegetett Kaszjanov

2005.07.25. 19:00
A felhozott vádak ellenére hazatért nyaralásából Mihail Kaszjanov. A volt orosz kormányfő gyanús ingatlanügyei mellett a mongol államadóság eltűntetését is vizsgálja az orosz ügyészség. Kaszjanov Hodorkovszkij miatt különbözött össze Putyinnal, most a volt Jukosz-vezérhez hasonlóan végezheti.

Politikai tisztogatással vádolta meg az orosz hatóságokat Mihail Kaszjanov, miután hétfőn visszatért Moszkvába külföldön eltöltött szabadságáról. A moszkvai ügyészség egy, a volt kormányfőt is érintő, korrupciógyanús ingatlanügyet vizsgál.

Kaszjanov szerint hazugságokra és a tények kiforgatására alapozott rágalomhadjárat indult személye lejáratására. Úgy vélte, a megtervezett kampány része a hatóságok általános stratégiájának, hogy teljességgel megtisztogassák a politikai mezőnyt.

Az orosz főügyészség sem vádlottként, sem gyanúsítottként, sem tanúként nem idézte be a volt kormányfőt annak a bűnvádi eljárásnak a keretében, amelyet két volt állami tulajdonú moszkvai hétvégi luxusvilla privatizálásának ügyében indított. A két érintett dácsa egyikének Kaszjanov a jelenlegi tulajdonosa.

Az ügy meglehetősen szövevényes, nap mint nap újabb részletek kerülnek nyilvánosságra, meglehetősen megnehezítve ezáltal a tisztánlátást. Minden változatnak az a közös eleme, hogy Kaszjanov strómancégek közbeiktatásával, mélyen piaci ár alatt (11 millió rubelért) szerzett meg egy eredetileg állami tulajdonú ingatlant, a Szosznovka-1-et, súlyosan megkárosítva ezzel a költségvetést.

A Kommerszant Gyenygi című hetilap értesülése szerint Kaszjanovnak nem is annyira a dácsák miatt kell aggódnia, hanem az Oroszországgal szemben fennálló mongol államadósság (különböző becslések szerint 9,7-11,1 milliárd dollár) leírása miatt. Állítólag egy Kaszjanovhoz közeli cseh cég közreműködésével 2003 végén 300 millió dollár azonnali kifizetésének ellenében Oroszország leírta a mongol adósságot.

Az ügy kirobbanásakor Kaszjanov külföldön volt, többen úgy gondolták, hogy nem is tér majd haza. Elemzők szerint ügye sok hasonlóságot mutat Mihail Hodorkovszkij Jukosz-vezér ügyével.

Kaszjanov Hodorkovszkij miatt különbözött össze Putyinnal. A kormányfőségéről is a Hodorkovszkij-ügy miatt mondott le. A hatalomból távozva Putyin liberális ellenzékéhez csatlakozott, nemrég bejelentette, hogy Putyin második elnöki peródusa végén megpályázná az orosz elnöki posztot is.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft