Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Divatproblematika a Katrina hurrikán idején

2005.11.04. 17:42
Az amerikai képviselőház vizsgálóbizottsága 23 oldalnyi email szövegét tette közzé annak bizonyságául, hogy mennyire zavarodott volt a kormány, különösen pedig a FEMA vezetőjének a reagálása a Katrina hurrikánra. Kiderül belőle, hogy az azóta már menesztett Michael D. Brown a hurrikán támadásának napján divattanácsokat beszélt meg kollégájával.

Egy most közzétett belső elektronikus levelezés tanúsága szerint az amerikai katasztrófavédelmi szövetségi hivatal (FEMA) igazgatója üzenetváltásaiban többnyire ruházkodását és hasonló jelentőségű témákat vitatott meg a Katrina hurrikán válságos napjaiban - adta hírül pénteken a Los Angeles Times.

Az amerikai képviselőház vizsgálóbizottsága 23 oldalnyi email szövegét tette közzé annak bizonyságául, hogy mennyire zavarodott volt a kormány, különösen pedig a FEMA vezetőjének a reagálása a katasztrófára.

Hogy néz ki

Michael D. Brown egyebek között azt vitatta meg kollegáival, hogyan nézzen ki a televízióban, noha a FEMA elsőként New Orleansba érkező tisztségviselője növekvő káoszról küldött jelentést, és figyelmeztetett, hogy órákon belül számos halálos áldozattal kell számolni. Brown válaszában megköszönte a jelentést, utasítást nem adott, ám megkérdezte, van-e a valami, amit tehetne.

"Mesésen néz ki, és nem a sminkről beszélek!" - bókolt főnökének a Fema egyik igazgatóhelyettese augusztus 29-én, aznap reggel, amikor a Katrina hurrikán lecsapott a Mexikói-öböl partvidékre. Brown válaszában elárulta, hogy a Nordstrom áruházban vásárolta az öltönyt. "Büszke rám? Mehetek most már haza?" - tette hozzá. Egy órával később Brown egy újabb üzenetében még mindig a ruházkodás bűvöletében, divat istennek nevezi magát.

Egy héttel később Brown egyik munkatársa arra hívja fel a figyelmét, hogy a válságos helyzetben ügyeljen a megjelenésére a televízióban, célszerű a keményen dolgozó, agyonhajszolt vezető képét mutatnia. "Gyűrje fel az ingujját!" - emeli ki a jótanács, példaként azt is megjegyezve, hogy Bush elnök is felgyűrte, egészen a könyöke alá.

Vigyázat, kutya

Brown egy másik, augusztus 30-i elektronikus levelében kutyája mellé keresett pesztrát, aki otthonában gondoskodik kedvencéről. Charlie Melanson louisianai demokrata párti képviselő hangsúlyozta, hogy az üzenetek olyan vezető képét mutatják, akit maguk alá gyűrtek az események és nem volt képes fontos döntéseket hozni.

A FEMA szóvivője kijelentette, hogy emaileket úgy válogatták, hogy azok az összefüggéseiből kiragadva torz képet adnak a döntéshozatal folyamatáról. Brown maga elzárkózott a sajtótól.

Michael Brown kilenc éven át az Arab Telivér Lovak Barátainak Nemzetközi Szövetségét vezette. Sajtóértesülések szerint a FEMA korábbi igazgatója, Bush elnök iskolai barátja és kampánymenedzsere volt, Joe Allbaugh hívta Brownt a hivatalba, s távozása előtt őt ajánlotta maga helyett az igazgatói posztra.

Bush elnök kezdetben még védte Brownt a bírálatoktól, és úgy nyilatkozott, hogy "fene jó munkát végzett". Michael Brown szeptember 12-én mondott le. A Katrina hurrikánnak több mint ezer halálos áldozata volt.