Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Nem vizsgálhatják a katyini mészárlást a lengyelek

2005.03.05. 10:00
Továbbra sem deríthetik fel a kutatók a katyini mészárlás hátterét. A huszonkétezer lengyel megölését a szovjetek ötven évig tagadták, a felderítést az elmúlt tizenöt évben is akadályozták. Az oroszok tavaly lezárult vizsgálata nem állapított meg felelősséget, a lengyeleknek nem adják ki a titkos dokumentumokat.

Nem adja át Lengyelországnak a katyini vérengzésről szóló titkos aktákat a moszkvai katonai ügyészség. A náci és sztálinista bűnöket kutató lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) azután kérte ki az iratokat, hogy az orosz vizsgálatok újfent nem állapították meg a szovjetek felelősségét a huszonkétezer lengyel katonatiszt, arisztokrata és polgár 1940-es lemészárlásában.

A lengyelek az ország 1939-es feldarabolása után, a német aggresszió nyomán orosz kézre került területeken estek fogságba. A történészek szerint a huszonkétezer foglyot a sztálinista titkosszolgálat, az NKVD emberei végezték ki a Katyin melletti erdőben. A mészárlás nyomait az Oroszország lerohanására induló német hadsereg fedezte fel.

Éppen ezért a szovjetek mindig is tagadták, hogy közük lenne a mészárláshoz, a kezdetben a németek számlájára írták a lengyelek kivégzését. A Szovjetunió bukásáig a téma tabunak számított a keleti blokkban.

A Szovjetunió szétesése után sem változott nagyot a moszkvai álláspont, a katyini mészárlást csak tessék-lássék alapon vizsgálták ki. Az IPN kezdeményezésére a lengyel ügyészség tavaly kezdeményezte az orosz levéltári dokumentumok kikérését, a száz kötetnyi dokumentum közül azonban harminchárom, ügydöntő fontosságú kötetet az orosz katonai ügyészség újra titkosnak nyilvánított.