Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A világ katasztrófái 2001-ben: 170 millió károsult

2002.06.20. 09:00
A Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége idén is kiadta a világ katasztrófáit elemző kiadványát. Kiderült, a afrikai éhínség áldozatainak száma csökkent ugyan, de az árvizek és a földrengések soha nem látott károkat okoztak. Tavaly világszerte 170 millió ember életét döntötték romba a különféle katasztrófák. A jelentés felszólítja a segítő országokat, hogy a megelőzésre annyi pénzt fordítsanak, amennyit előzőleg ígérnek.
A 2015-ig terjedő időszakra kitűzött célok - mint a szegénység és az éhezés felére csökkentése - kudarcra vannak ítélve, hacsak nem sikerül hatékony eszközökkel csökkenteni a szegényekre nehezedő, katasztrófák okozta nyomást - olvasható a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége idei, szerdán megjelent Világkatasztrófák jelentésében.

A tizedik alkalommal kiadott jelentés felszólítja a világ kormányait, humanitárius szervezeteit, hogy a katasztrófák áldozatainak felére csökkentését célzó intézkedéseiket építsék be a nemzetközi fejlesztési tervekbe. Emellett szorgalmazzák, hogy dolgozzanak ki kockázatcsökkentési programokat, és különítsenek el több pénz ezekre a célokra.

Többet ígérnek, mint adnak

A jelentés felhívja a figyelmet arra is, hogy évente ezrek veszítik el életüket, és milliók életkörülményei romlanak azért, mert a katasztrófák hatásainak csökkentését az adományozók nem támogatják. Csak az elmúlt évben világszerte 170 millió ember életét döntötték romba a különféle katasztrófák.

Az adományozókat sokan bírálják, hogy nem a saját retorikájuk szerint cselekszenek, amikor a katasztrófák kockázatainak csökkentéséről van szó. Még egy olyan komoly támogató, mint az Európai Közösség Humanitárius Irodája (ECHO) is a segélyezési költségvetésének csak a 1,5 százalékát költötte katasztrófa-megelőzésre az elmúlt évben.

Több pusztítás, de kevesebb halott

Jó hír viszont, hogy jelentősen csökkent a katasztrófák halálos áldozatainak száma. Természeti és ipari katasztrófák világszerte egymillió emberéletet követeltek 1982. és 1991. között. Ez a szám 40 százalékkal, 620 ezerre csökkent az 1992-2001-es időszakra, nagyrészt az afrikai éhínség halálos áldozatai számának nagymértékű esése következtében.

Ugyanakkor a jelentés kimutatja, hogy a természeti katasztrófák által sújtottak száma a 70-es évek óta közel a háromszorosára, kétmilliárdra emelkedett. Ez intő jel a klímaváltozás hatásaival kapcsolatosan s arra figyelmeztet, hogy nemcsak a kis csendes-óceáni szigetek lakói, de a sűrűn lakott tengerparti övezetek is veszélyben vannak.

A katasztrófák évtizede - tények és adatok

Közel 40 ezer ember vesztette életét katasztrófák következtében 2001-ben, ez a szám csaknem a duplája az előző évi adatnak, de nem éri el az évtized 62 ezer fős átlagát. A természeti katasztrófákban életüket vesztett személyek száma a 70-es évek kétmilliójáról a 90-es években 800 ezer főre esett vissza.

A katasztrófák károsultjainak száma azonban megháromszorozódott, a 70-es évek 700 milliójával szemben a 90-es évekre elérte a kétmilliárdot. A tavalyi év, a 170 millió érintettel, nem érte el az előző évtized 200 milliós átlagát.

A 2000. és 2001. év hozta az elmúlt évtized legtöbb szélsőséges időjárással kapcsolatos katasztrófáját.

A katasztrófák által okozott becsült kár átlagértéke az évtizedre vonatkozóan 69 milliárd dollár, ettől a 2001. évi katasztrófák 24 milliárd dolláros kár értéke elmarad.

A katasztrófák leginkább a szegényeket sújtják

1998. volt az El Nino jelenség legrosszabb éve, Peruban a viharok által az infrastruktúrában okozott kár elérte a nemzeti össztermék 5 százalékát, az 1999-es venezuelai földcsuszamlások pedig több kárt okoztak a GDP 10 százalékánál.

A 90-es években a fejlődő országokban a katasztrófák mindössze egy-ötöde történt, de ezek szedték a halálos áldozatok több mint felét.

Az adományozók szerepe

A segítő országok fejlesztési segély hozzájárulása nemzeti össztermékük kevesebb, mint 0,39 százaléka volt 2000-ben. Csupán Dánia, Hollandia, Norvégia, Svédország és Luxemburg fejlesztési segély hozzájárulása haladta meg az ENSZ által célul kitűzött 0,7 százalékos arányt a nemzeti össztermékből.

Emelkedő tengerszint, földrengések

Az elkövetkező évszázadban a globális felmelegedés hatására akár 90 cm-t is emelkedhet a tengerszint. Egymilliárd ember él a tengerszinthez közeli magasságban. A 19 több mint tízmilliós lakosságú város közül 16 tengerparton helyezkedik el. A klímakutatók szerint csupán Bangladeshben 20 millió embert kellene kitelepíteni, a tengerszint egy méteres emelkedése esetén.

Közel 20 millió ember vált földrengések károsultjává 2001-ben, ez a szám magasabb az elmúlt évtized bármelyik événél. A legtöbb áldozatot is a földrengések szedték, Indiában, El Salvadorban és Peruban több mint 20 ezer ember halt meg hatásukra.

Az elmúlt évtizedben először a geofizikai katasztrófáknak több ember esett áldozatul, mint a szélsőséges időjárás által okozott katasztrófáknak, amelyek pedig a 90-es években az összes katasztrófák áldozatainak 71 százalékát okozták.

A földrengések Európának 27 milliárd amerikai dollárjába kerültek az elmúlt évtizedben, s ez azt jelenti, hogy - az árvizek után - a legnagyobb kárt okozó katasztrófák a kontinensen.