Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Hétszázötvenkét katasztrófa 2000-ben

2001.07.07. 13:43
A Vöröskereszt Nemzetközi Föderációjának (IFRC) jelentése szerint 2000-ben a világon 752 katasztrófa történt, ami több mint 10 millió embert érintett. A szervezet 76 milliárdnyi forintnak megfelelő összeget kért a megsegítésre, a pénz azonban legtöbbször nem jutott el a károsultakhoz.
Az elmúlt évben a világon 752 katasztrófa történt, amelyek következtében több mint 20 ezren veszítették életüket, és mintegy 10 millióan váltak hajléktalanná - tartalmazza a Vöröskereszt Nemzetközi Föderációjának (IFRC) jelentése. A jelentés szerint a katasztrófák valamilyen módon mintegy 250 millió embert érintettek.

A dokumentum felhívja a figyelmet arra, hogy a természeti csapások 98 százaléka az alacsonyan vagy közepesen fejlett országokat sújtotta. A jelentés megemlíti, hogy az elmúlt öt évben a hidrometeorológiai katasztrófák száma megkétszereződött a világon.

76 milliárd forintnyi segélyt igényeltek

A közlés szerint az IFRC tavaly 477 millió svájci frank - mintegy 76 milliárd forint - segély összegyűjtésére bocsátott ki felhívást 176 tagországában. Az összegyűlt pénzből tavaly 50 millió emberen tudtak segíteni. Ez csaknem 70 százalékkal több annál, mint amennyin 1999-ben részesültek az IFRC segélyében.

A föderáció jelentésében felhívja a figyelmet arra, hogy a segélyek és pénzügyi fedezetük szerkezete gyakran nem veszi figyelembe a katasztrófa sújtotta országok gazdasági helyzetét. Az IFRC jelentésében kifogásolja a segélyek felhasználásának módjait, valamint a pénzügyi támogatások szabályait.

A pénzt külföldi tanácsadókra, infrastruktúra fejlesztésére fordították

A jelentés példaként említi, hogy az árvizek sújtotta Bangladesben a pénzek mintegy kétharmadát nem az újjáépítésre és az emberek megsegítésére fordították, hanem a külföldi tanácsadók foglalkoztatására. Az IFRC szerint a segélyekből jóval többet költenek az országok infrastruktúrájuk újjáépítésére, mint az emberek megélhetésének újbóli biztosítására.

A szervezet álláspontja szerint változtatni kell a katasztrófa sújtotta országoknak nyújtandó pénzügyi támogatások szabályain. Úgy vélik, a forrásokat nem az infrastruktúra fejlesztésére, hanem az egyes emberekre kellene fordítani. Azt is javasolják, hogy a segélyezést a helyi közösségek igényei alapján határozzák meg.

Az IFRC a világ katasztrófa sújtotta területein végez segélyezést. A szervezet 1993 óta minden évben közzéteszi katasztrófajelentését.