Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Iraki emberrablók kivégeztek egy amerikai katonát

2004.06.29. 06:49
Az al-Dzsazíra katari székhelyű arab műholdas televízió kedden közölte, hogy kivégezték a 20 éves Keith M. Maupin amerikai katonát, akit április 9-én ejtettek fogságba iraki zendülők egy rajtaütés során Bagdadtól nyugatra. A Pentagon nem erősítette meg a hírt. Újabb két török munkás esett iraki fogságba.
Kivégeztek egy amerikai katonát iraki fogva tartói - jelentette kedden az al-Dzsazíra arab műholdas televízió. Az amerikai hadsereg illetékesei nem erősítették meg, hogy valóban az Irakban elrabolt amerikai katonát végezték-e ki fogva tartói.

A televízió szerint az áldozat Keith M. Maupin 20 éves amerikai katona, akit áprilisban ejtettek fogságba iraki lázadók egy rajtaütés során Bagdadtól nyugatra. A televízió videofelvételt kapott a kivégzésről. Ennek csak azt a részletét adták adásba, ahol egy földön ülő, bekötött szemű férfi látható. A felvétel további részén hátulról látható egy megásott sír előtt térdelő ember, akit közvetlen közelről halántékon lőnek. A gyilkosság indoka az volt, hogy az Egyesült Államok nem változtatott iraki politikáján.

Nem erősítették meg

Az amerikai hadsereg illetékesei egyelőre nem erősítették meg, hogy valóban az Irakban elrabolt amerikai katonát végezték-e ki fogva tartói.

Az amerikai hadsereg főparancsnokságának illetékesei egyelőre csak annyit közöltek, hogy tanulmányozzák a felvételt, a 20 éves katonát egyelőre továbbra is eltűntként tartják számon. A szülőket és a családtagokat ugyanakkor hivatalosan értesítették arról, hogy a sajtóhoz került egy videofelvétel, amely állítólag Maupin kivégzését mutatja be.

Különböző iraki csoportok jelentkeztek az elmúlt napokban azzal a fenyegetéssel, hogy hamarosan kivégzik - lefejezik - Irakban elfogott külföldi túszaikat, ha nem teljesítik követeléseiket. Mostanáig egy amerikai tengerészgyalogos és négy Irakban dolgozó külföldi - egy pakisztáni és három török állampolgár - megölésével fenyegetődztek az emberrablók.

Újabb két török munkás esett iraki fogságba
Ismeretlen iraki fegyveresek fogságába esett az a két török munkás, akinek június elején veszett nyoma Irakban. A két munkásról egy török hírügynökség közölt hétfőn fényképet. A Murat Kizil és Soner Sercali néven azonosított két férfi öt állig felfegyverzett, maszkot viselő iraki lázadó előtt gugol. A képről nem lehet megállapítani, hogy mikor és hol készült. A foglyok kezükben tartják személyi igazolványukat. Nyugodtnak látszanak, s a képet nem kísérte semmi olyan üzenet, hogy életüket veszély fenyegetné.

A két török légkondicionáló berendezéseket szerelt és javított Irakban. Június elsején jelentették be eltűnésüket. Abu Muszab az-Zarkávi terrorista vezér iraki szervezete a múlt hét végén jelentette be, hogy lefejezik a csoport fogságába esett három török állampolgárt, ha a török vállalatok 72 órán belül nem vetnek véget az amerikaiak által megszállt Irakkal tartott üzleti kapcsolataiknak.