Auguszta
-4 °C
2 °C

Amerikai katona kivégzett egy iraki sebesültet

2004.11.16. 12:34
Tévéfelvételek szerint egy amerikai katona agyonlőtt egy sérült, fegyvertelen irakit egy fallúdzsai mecsetben. Washingtonban vizsgálják az ügyet.
Vizsgálatot indított az amerikai hadsereg egyik katonája ellen, mert az egy tévériport tanúsága szerint agyonlőtt egy fegyvertelen iraki sebesültet egy fallúdzsai mecsetben, közölték Washingtonban. Az NBC egyik a Fallúdzsában harcoló egységekkel mozgó riportere, Kevin Sites szerint a 3. tengerészgyalogos zászlóalj 1. századának egyik tagja közvetlen közelről lőtt fejbe egy valószínűleg halálosan sérült idős iraki lázadót.

A század az előző napi harcokban elvesztette egy emberét, amikor egy halott lázadóbapakolt bomba robbant fel mellettük.

Douglas Powell, a tengerészgyalogság szóvivője hétfőn újságíróknak elmondta, az ügyben a hadijog megsértésének gyanúja miatt indítottak vizsgálatot. John Sattler tábornok, az 1. Tengerészgyalogos Expedíciós Hadosztály parancsnoka szerint a vizsgálat fogja eldönteni, hogy a katona "önvédelemből lőtt-e, megsértette-e a hadijogot vagy a harci bevetés szabályait", írja a BBC.

Az NBC felvételét több amerikai tévécsatorna is bemutatta. A felvételek szerint a katona a sebesült felé fordítja a fegyverét, miközben azt találgatják, hogy a férfi él-e még. A beszélgetés során egyszercsak azt mondja, "most már halott.

Kevin Sites jelentése szerint a mecsetet, ahol a gyilkosság történt korábban a 3. zászlóalj egy másik százada foglalta el, tíz lázadót megölve. Az alakulat öt sebesült lázadót hátrahagyva ment tovább, három lázadó súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A BBC tudósítója szerint az incidens komolyan árthat az amerikai haderő hírnevének, bár inkább csak a nemzetközi színtéren. Az irakiak, írja a BBC, az abu-grébi börtönben történtek óta nem lepődnek meg az amerikaiak kegyetlenkedésein.