Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Bush elismerte kormánya felelősségét

2005.09.16. 07:21
Nyolcszáz holttestet találtak eddig a Katrina hurrikán pusztítása után az USA hat államában. Az amerikai elnök szerint kormányának "hatékonyabb választ" kellett volna adnia a hurrikán pusztításaira. A Katrina utáni első hurrikán emberéletben nem tett kárt.

George Bush amerikai elnök ismét beismerte, hogy a kormány nem volt a helyzet magaslatán a Katrina hurrikán okozta nehézségek felszámolásakor.

Nyolcszáz áldozat

Az amerikai elnök helyi idő szerint csütörtökön New Orleans francia negyedéből, a Jackson térről élő adásban közvetített televíziós beszédében vállalta a felelősséget a szövetségi mentőszolgálatok kudarcáért és közölte. "Szeptember 11. szörnyű élménye után négy évvel az amerikaiaknak minden joguk megvan ahhoz, hogy hatékonyabb választ várjanak vészhelyzet esetén." Ha a szövetségi kormány nem képes ennek a kötelességének eleget tenni, ő mint az elnök felelős a problémáért és annak megoldásáért.

Az augusztus végi szélvihar és árvíz halálos áldozatainak száma csütörtökre elérte a 795-öt: Louisiana államban 558-an, Mississippiben 218-an, Floridában, Alabamában, Georgiában és Tennessee-ben pedig 19-en haltak meg a természeti katasztrófa következtében.

Szelídült Ophelia

Trópusi viharrá szelídült az Ophelia hurrikán, amely második napja áztatja esővel Észak-Carolina állam partvidéki településeit.

A trópusi viharban a széllökések sebessége az előző napi óránkénti 120 kilométeresről 70 kilométeresre csökkent, helyi idő szerint csütörtök este (közép-európai idő szerint péntekre virradóra) az Ophelia "szeme" a Hatteras-foktól 72 kilométerre délkeletre volt. Csütörtökön 48 ezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás. A szélvihar tetőket tépett le és utakat áraszott el több part menti településen. Komoly károkról kevés jelentés érkezett.