Bernadett
0 °C
4 °C

Negyvenezer túlélőt mentettek ki New Orleansból

2005.09.04. 18:16
A megerősített nemzeti gárda vasárnapig több mint negyvenezer lakost szállított el New Orleansból. A túlélők egy része majdnem egy hetet a Superdome-stadionban töltött, ahol jó néhány nőt megerőszakoltak, és ezt követően megöltek.

Az amerikai hadsereg szombaton létesített légíhídjának köszönhetően felgyorsultak a mentési munkálatok New Orleansban. Az MTI információi szerint a katasztrófa sújtotta városba vezényelték az amerikai hadsereg elitalakulatának, a 82-es légideszant hadosztálynak háromezer ejtőernyősét, akik a tengerészgyalogság kétezer katonájával, és egy texasi páncéloshadosztály hasonló számú emberével vesznek részt a további mentési akciókban. Az erősítéssel így 50 ezerre tehető a bevetett katonák száma.

A rendőrség közlése szerint vasárnap tűzharc alakult ki a rendőrök és egy fegyveres banda nyolc tagja között a Danziger-hídnál. A rendőrök öt fegyverest agyonlőttek. New Orleans rendőrfőnöke nem kívánt részleteket közölni az esetről. Ugyanakkor az amerikai hadsereg Mérnőkhadtestének (a partvédelmért felelős, a hadsereg kötelékébe tartozó utász-vízügyes alakulat) közleménye szerint a hadtest öt szerződéses alkalmazottját lőtték agyon a hídnál.

A rendőrség vasárnap is összecsapott a fegyveres bandákkal, a Danzige-hídon a rendőrök nyolc banditával keveredtek tűzharcba. Öt fegyverest agyonlőttek - jelentette be a New Orleans-i rendőrség. A rendőrfőnök nem közölt részleteket az incidensről.

A Katrina hurrikán és az áradások több ezer emberéletet követeltek New Orleansban, nyilatkozta a CNN-nek Michael Leavitt egészségügyi miniszter. Leavit az első szövetségi tisztviselő, aki becslésekbe bocsátkozott az áldozatok számáról. Szerdán Kathleen Blanco luisianai kormányzó hasonló becsült adatokat közölt. A hivatalos adatok szerint Mississippiben százhatvan halott volt, Louisianában a mentés idején nem törődtek a halottakkal. Az első hjivatalos adatok szerint ötvenkilenc holttestet gyüjtöttek eddig össze New Orleans utcáin. A mentésben résztvevők elmondása szerint a várost boritó hat méteres vízben százával úsznak a holttestek.

Több mint negyvenezer embert kimenekítettek

Az elöntött városban rekedt mintegy 42 ezer embert buszokon és helikoptereken szállították el Texasba, köztük 15 ezer túlélő Houstonban kapott menedéket. A nagyváros kórházait még napokkal korábban felkészítették arra, hogy nagyobb tömegek ellátására alkalmasak legyenek.

New Orleansban magyar idő szerint vasárnap hajnalig kiürítették a Superdome-stadiont és a konferenciaközpontot is, ahol a hurrikán és az árvíz elől menekült lakosok majdnem egy hetet töltöttek, több napot élelem és víz nélkül. Az MTI szerint egy rendőr arról számolt be, hogy a stadionban kialakított hullaházban száz holttestet látott. A halálos áldozatokról még mindig nincsenek megbízható összesített adatok. A szövetségi kormányzat a gyógyszerszállítmányokon kívül mobil halottasházakat is a helyszínre küldött, valamint egy speciális csapatot, amelyik az áldozatok azonosításában segít.

Nőket és gyerekeket erőszakoltak meg

A BBC híradása szerint a stadionban várakozó túlélők nagy mértékű erőszakról számoltak be. "A férfiak megerőszakoltak jó néhány nőt. Miután erőszakkal közösültek velük, elvágták a torkukat" - mondta egy 32 éves nő a Reutersnek. A beszámolóját a nemzeti gárda egyik katonája is megerősítette. "Találtunk egy kislányt a fürdőben. A testén látható sérülések alapján valaki megerőszakolta, majd megölte. A férfira ezt követően rárontott a tömeg, és agyonverte " - mondta a katona.

A CNN arról számolt be, a szombati nap folyamán a túlélők egy részét helikoptereken szállították a Louis Armstrong repülőtérre, ahol elsőként a helyszínre érkezett orvos csoporttól és nővérektől egészségügyi ellátást kaptak, majd arra vártak, hogy elhagyhassák a katasztrófa sújtotta várost.

"Minden csarnok megtelt, emberek tömegei a földön ülve várakoztak" - mondta egy szemtanú. Egy másik beszámoló szerint néhány haláleset itt is történt a reptéren. A hétvégén kétszáz embert elszállítottak a Charity kórházból is, akik az elmúlt napokat "primitív körülmények között" töltötték. A kórház, a többihez hasonlóan áram nélkül maradt, a betegek élelemhez és ivóvízhez sem tudtak jutni.