Krisztina
18 °C
24 °C

Kaukázusi háborútól fél Medvegyev

2008.07.05. 18:14
Megengedhetetlennek nevezte szombaton Dmitrij Medvegyev orosz elnök, hogy feszültséget szítsanak Grúzia szakadár területein az utóbbi napok incidenssorozata után. A két szakadár grúz térségben, Abháziában és Dél-Oszétiában az oroszok nyomulnak, mert bosszantja őket, hogy Grúzia a NATO-hoz akar csatlakozni.

A Mihail Szaakasvili grúz elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során az elnök megjegyezte, hogy megengedhetetlen a feszültség szítása a térségben. Medvegyev hangsúlyozta, hogy tárgyalásra van szükség minden érintett fél bevonásával – közölte a Kreml sajtószolgálata.

Az orosz védelmi minisztérium eközben azzal vádolta Grúziát, hogy a szakadár Abházia visszafoglalásáról szóló terveket szövöget. "Az ilyen, Tbiliszi által kidolgozott tervek nem tekinthetők másnak, mint további lépésnek a térségbeli feszültség eszkalációja felé, ami egy újabb háborúvá alakíthatja át a konfliktust" – idézte a minisztérium szóvivőjét az Interfax orosz hírügynökség.

Szergej Bagaps, a szakadár Abházia elnöke nem sokkal korábban arról számolt be, hogy a grúz erők idén áprilisban vagy májusban nagyszabású hadműveletre készültek Abházia ellen, de tervük meghiúsult. Abházia, a Fekete-tenger partján elterülő szűk földsáv, de facto független a Grúziával 1992-ben vívott háború óta, amelyben több ezren meghaltak és százezrek váltak földönfutóvá.

A feszültség azután nőtt Abháziában és Grúzia másik szakadár térségében, Dél-Oszétiában, hogy Oroszország áprilisban úgy döntött: megerősíti kapcsolatait a két területtel. A válságban két tényező játszik alapvető szerepet: Tbiliszi vádja, hogy Moszkva be akarja kebelezni két tartományát és Grúzia NATO-csatlakozási törekvése, amely bosszantja Oroszországot.