Valér
4 °C
8 °C

Adótartozás miatt indult eljárás a Soros-alapítvány ellen

2004.12.28. 10:24
Hatszázezer dolláros adótartozás miatt indított eljárást Soros György kazahsztáni segélyszervezete ellene az asztanai pénzügyőrség. Szerintük Sorosék szervezete ugyanis nem segélyszervezetként lett bejegyezve.

Adótartozásra hivatkozva bűnvádi eljárást indított a kazah pénzügyőrség a Soros György amerikai milliárdos kazahsztáni alapítványa ellen. A gyanú szerint az alapítvány 2002 óta több mint 600 ezer dollár adót felejtett el befizetni.

Jogtechnikai malőr

A kazah pénzügyőrök szerint a Soros-alapítvány helyi kirendeltségét jogi személyként jegyezték be a közép-ázsiai országban, ezért nem vonatkozik rá az a kazah-amerikai megállapodás, amelynek értelmében a segélyezéssel foglalkozó amerikai szervezetek és azok nem kazah állampolgárságú személyzete mentesül a kazahsztáni adók megfizetése alól.

Az alapítvány képviselői korábban megpróbáltak panaszt emelni az adóellenőrzés ellen a kazah pénzügyminisztérium adóügyi bizottságánál és egy kazah bíróságon is, erőfeszítéseik azonban eredménytelenek maradtak.

Az alapítvány 1995 óta működtet kirendeltséget a Magyarországnál harmincszor nagyobb Kazahsztánban, és már több mint 45 millió dollárt költött különféle civil szervezetek kulturális, egészségügyi és oktatási programjainak támogatására a közép-ázsiai országban.