Emőke
-4 °C
9 °C

Kanadai fotóst vertek agyon az iráni rendőrök?

2003.07.14. 16:06
Családja szerint az iráni rendőrök verték halálra azt a kanadai fotós nőt, aki júniusban vesztette életét egy iráni börtönben. Az iráni hatóságok tagadják ezt, mindenesetre az iráni elnök személyesen rendelte el az ügy kivizsgálását.
A kanadai Zahra Kazemi szabadúszó fotóst pár nappal június 23-i letartóztatása után agyhalottá nyilvánították. A hatóságok azt állítják, hogy Kazemi már az első kihallgatáson rosszul lett, majd agyvérzést kapott június 26-án. Az iráni hatóságok azt közölték: a fotós pénteken hunyt el, jelentette a BBC.

Agyonverték?

Családja szerint azonban az iráni rendőrök verték eszméletlenre az 54 éves nőt, és ennek következtében vesztette életét. A hozzátartozók azt követelik, hogy a holttestet szállítsák Kanadába, ahol elvégezhetik a boncolást. A kanadai kormány a család mellé állt, ezért a teheráni kanadai nagykövet a lehető leghamarabb tárgyalásokat fog folytatni az iráni külügyminiszterrel. Emberjogi csoportok tiltakoztak az eset miatt, ezért Hatami iráni elnök négy miniszterét is az eset kivizsgálására, és a felelősök felkutatására utasította. Az emberjogi aktivisták szerint egyértelműen az irániak a felelősek a fotós haláláért, mert Kazemit jogtalanul tartóztatták le, majd nem részesítették megfelelő orvosi ellátásban.

Diáklázadások

Az iráni útlevéllel is rendelkező Kazemi a brit Camera Press fotóügynökség megbízásából érkezett Teheránba, hogy a diáklázadásokról tudósítson. Információk szerint akkor vették őrizetbe, amikor a teheráni Evin börtönnél tüntető családok letartóztatását örökítette meg. Egyes hírek szerint az irániak kémkedéssel is megvádolták a fotóst.