Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Még nem törlik el a halálbüntetést Kubában

2008.04.29. 10:47
Raul Castro kubai elnök számos halálraítélt kegyelméről döntött, azonban azt is közölte, nem törlik el végelegesen a halálbüntetést. Legutóbb 2003-ban hajtottak végre kivégzéseket Kubában.

Raul Castro kubai elnök kegyelemben részesített számos halálraítéltet. A kubai Kommunista Párt Központi Bizottsága előtt Castro azt mondta, nem gyakoroltak nyomást rá, humanitárius okokból döntött így. Raul Castro ugyanakkor hozzátette, hogy nincs szó a halálbüntetés végleges eltörléséről.

Az elnök azt mondta, néhány halálraítélt büntetését 30 év börtönre, míg másokét élethosszig tartó fegyházra módosították. Azt azonban nem közölték, hogy az elnöki kegyelem konkrétan hány rabot érint. Az érintettek közt van egyébként egy guatemalai és egy salvadori férfi is, akik 11éve egy havannai hotel ellen hajtottak végre bombatámadást, amelyben meghalt egy olasz turista.

Az utolsó kivégzést 2003. április 11-én volt hajtották végre a kommunista szigetállamban. Az akkor kivégzett 3 férfit azért ítélték halálra, mert fegyveresen eltérítettek egy kompot ötven emberrel a fedélzetén. Az akcióban a hajó legénységét arra kényszerítették, hogy a floridai partokhoz, Miamiba irányítsák a kompot.

Az hivatalosan az év elején beiktatott Raul Castro február óta több mérsékelt reformot hajtott végre Kubában. Raul Castro februárban, a 81 éves bátyjától, a betegeskedő Fideltől vette át a hatalmat, csaknem fél évszázados irányítás után.