Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Barikádharc Kabulban

2006.01.03. 20:30
Az afgánok szerint forgalmi dugókat okoznak a külföldiek biztonsági kordonjai, beton útblokádjai és barikádjai. A parlament engedett a népakaratnak, és elbontatná a kordonokat. Pedig az utóbbi időben elszaporodtak az öngyilkos merényletek.

Forgalmi dugókat okoznak a biztonsági kordonok Kabulban az új afgán parlament szerint. A nemrég felállt, zavaros összetételű (kizárólag egyéni képviselőkből álló) parlament egyik első intézkedéseként felszólította az ENSZ-t és a külképviseleteket a biztonsági kordonok, barikádok lebontására, jelentette a BBC.

Az érintett külföldi szervezetek szerint az intézkedés komolyan veszélyezteti biztonságukat. A kordonok vitathatatlanul lassítják a forgalmat, de pont ez is a céljuk. A lassabb forgalomból ugyanis könnyebben kiszűrhetőek a támadók, akiket a kordonok attól az esélytől is megfosztanak, hogy nagy sebességgel hajthassanak az épületekbe.

"Biztosítanunk kell munkahelyeink biztonságát. A kordonok szükségszerűek. Bár meglennénk nélkülük" - kommentálta a parlament döntését Adrian Edwards, az ENSZ kabuli szóvivője. Edwards egyben érzékeltette, hogy a kérdés még nem lefutott. "Beszélünk a kormánnyal, aztán magunk döntünk a kérdésben" - mondta a BBC-nek.

Az Afganisztánban állomásozó amerikai haderő szóvivője szerint sincs szó végleges döntésről. Az afgán belügyminisztérium szóvivője szerint azonban a kormány eltökélt. "Eltüntetjük a kordonokat. Pénteken lebontjuk őket" - mondta a BBC-nek.

A parlament döntése az afgánok körében népszerű lehet, de az elmúlt hetek fejleményei pont az ellenkezőjét indokolnák. Az utóbbi időben ugyanis elszaporodtak az öngyilkos merényletek, hétfőn Kandaharban robbantotta fel autóját egy merénylő egy amerikai katonai járőr közelében.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft