Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Véres hatalmi játszma Cserkeszföldön

2004.10.25. 16:22
Politikai válságot robbantott ki Karacsáj- és Cserkeszföldön egy képviselő és hat vegyiüzem-tulajdonos megölése. A gyilkos a hatóságok szerint az autonóm köztársaság elnökének veje. Az elnök vérdíjat tűzött ki rokona fejére, aki inkább feladta magát.
Feladta magát Karacsáj- és Cserkeszföld elnökének hét ember meggyilkolásával gyanúsított veje. Az észak-kaukázusi orosz tagköztársaság ügyészsége szerint Ali Kaitov, a Kavkazcement cementgyár igazgatótanácsi elnöke, s egyben Musztafa Batdijev elnök veje szervezhette meg Raszul Bogatirjov képviselő és a cserkeszföldi vegyiüzem további hat részvényesének a meggyilkolását.

Véres nyomok

A részvényeseket utoljára október 10-én látták a Kavkazcement üdülőjében, ahonnan éjjel heves lövöldözés hallatszott, s vérnyomok és töltényhüvelyek maradtak hátra.

A bűnügy politikai válságot kavart, miután az eltűnt fiatal üzletemberek éppúgy a szegény köztársaság legbefolyásosabb klánjaihoz tartoztak, mint feltételezett gyilkosaik. Az eltűntek rokonai polgári engedetlenségi akciókba fogtak, több ízben elfoglalva a kormány és a parlament épületét.

Elhatárolódott

A válság miatt Dmitrij Kozak, a Kreml teljhatalamú dél-oroszországi képviselője azonnali vizsgálatot rendelt el, tekintet nélkül a köztársasági vezetők érdekeire. Batdijev elnök ezután elhatárolta magát vejétől, és 172 ezer dollárnak megfelelő jutalmat ígért annak, aki a nyomára vezet.

A pénzt senki sem kapta meg, mivel Kaitov maga jelentkezett. Ügyvédei viszont némi időt nyertek, hogy felkészülhessenek a védelmére.