Boglárka
19 °C
35 °C

A csecseneknek kell az orosz bérleti díj

2008.07.20. 14:13
A csecsen elnök, Ramzan Kadirov az orosz katonák által használt fontos ingatlanok visszaadását követelte Moszkvától.

Ramzan Kadirov csecsen elnök szerint az orosz szövetségi fegyveres testületek Csecsenföldön állomásozó egységei hatalmas területeket használnak, az esetek nagy részében minden jogi alap nélkül. Az elnök a szerinte kulcsfontosságú ingatlanok és mezőgazdasági területek visszaadását vagy helyzetük rendezését követelte Moszkvától, illetve a szerződésbe foglalt, de ki nem fizetett bérleti díjak kifizetését.

A csecsen elnök egyebek mellett azzal indokolta követelését, hogy bizonyos helyreállítási munkákhoz nem tudnak hozzáfogni, "mert a vonatkozó, 2011-ig szóló szövetségi programban felsorolt objektumok közül több az orosz fegyveres testületek alakulatainak a birtokában van".

Egyúttal szemrehányást tett, amiért a kimondottan erről a témáról rendezett tanácskozáson az orosz fél képviselői az ő elnöki meghívása ellenére nem jelentek meg. "A Csecsen Köztársaság Oroszország alkotórésze, és ha az elnök által már nem először tanácskozásra hívott katonák semmibe vesznek bennünket, akkor meg fogjuk tenni a megfelelő lépéseket".

Egy orosz politológus szerint Kadirov a lépéssel saját katonapolitikai és gazdasági befolyását szeretné növelni az ott állomásozó orosz erők befolyásának kárára, Moszkva azonban nem fog engedni e törekvésnek.

Alekszej Makarkin, a moszkvai Politikai Technológiák Központjának vezérigazgató-helyettese az Eho Moszkvi rádiónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az észak-kaukázusi köztársaság vezetése számára "nagyon kifizetődő lenne a szövetségi erők jelentős arányú csökkentése, s a szövetségi fegyveres testületek befolyásának csökkenése" Csecsenföldön. "Azt persze nem akarnák, hogy a szövetségi csapatok teljesen kivonuljanak, hiszen jelenlétükön alapul az ottani (kormányzati) struktúra is. Azt akarják, hogy maradjanak, de ne legyen politikai, adminisztratív befolyásuk" - tette hozzá Makarkin.