Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A semmiből épült ki Sarm es-Sejk

2005.07.23. 11:27
Utoljára 1997-ben követtek el Egyiptomban a mostanihoz hasonlóan sok áldozattal járó terrorakciót iszlám szélsőségesek. A merényletsorozat helyszíne húsz éve épült ki.

A vörös-tengeri Sarm es-Sejk az egyiptomi idegenforgalom gyöngyszeme, ahol Hoszni Mubarak elnök előszeretettel szervez nemzetközi fórumokat. Alig húsz éve épült ki szinte a semmiből, s azóta számos nemzetközi békekonferencia színhelye volt.

A Sinai-félsziget többi részével együtt Sarm es-Sejket Izrael 1982-ben adta vissza Egyiptomnak az 1978-ban Camp Davidben tető alá hozott és 1979 márciusában aláírt békeszerződésnek megfelelően. A világ négy másik városával együtt az UNESCO a "béke városa" címet adományozta Sarm es-Sejknek 2002-ben.

Sarm es-Sejk az évek során a mélytengeri búvárok fellegvárává vált. A sportág kedvelői naponta hajóznak ki bárkáikon a közeli kis szigetekhez és elsüllyedt hajóroncsokhoz. A népszerű, vendéglátó-ipari létesítményekben bővelkedő tengerparti üdülőhely, ahová teli charterjáratok szállítják a pihenni vágyókat, egyre több európai - közöttük orosz és német -, valamint arab turistát vonz.

Egyiptom az utóbbi tíz-tizenöt évben viszonylag gyakran célpontja az iszlám szélsőségesek terrorakcióinak. Legutóbb áprilisban robbantott pokolgépet a kairói bazárban egy feltételezett öngyilkos merénylő, kioltva két francia és egy amerikai turista életét.

A legnagyobb, külföldieket érintő merényletet 1997 novemberében követték el Luxor ősi templománál; 58 turista és négy helybeli vesztette életét.