Domonkos, Dominika
18 °C
29 °C

A floridai kormányzó egy kómás nő kegyes halála ellen

2003.10.22. 08:03
Jeb Bush, Florida amerikai szövetségi állam kormányzója kedden elrendelte, hogy folytassák annak az élőhalott asszonynak a mesterséges táplálását, akit bírósági felhatalmazással hat napja lekapcsoltak az infúzióról.
Az öntudatlan, vegetatív állapotban lévő, 39 éves floridai nőt 1990 óta mesterségesen tartották életben. Theresa "Terri" Schiavo férje évek óta húzódó jogi csatát folytatott anyósával és apósával annak érdekében, hogy teljesíthesse felesége akaratát, aki vallomása szerint azt mondta neki, hogy ha ilyen állapotba kerülne, nem akarna élni.

Theresa szülei, Robert és Mary Schindler viszont ilyen kívánságról mit sem tudnak és rendületlenül bíznak abban, hogy lányuk állapota még javulni fog, noha az orvosok véleménye szerint a beteg agya gyógyíthatatlanul sérült.

A szülők azt hiszik, kommunikál lányuk

Az orvosok bírósági tanúvallomása szerint az ébrenléti kómás állapotban levő nő által kiadott torokhangok, akárcsak az arckifejezései, a mosoly csupán reflexmozgások, és nem kommunikáció jelei, ahogyan azt a szülők hiszik.

A bíróság a férj, Michael Schiavo álláspontját fogadta el. Theresát 2001-ben egyszer már lekapcsolták az életben tartását biztosító infúzióról, de két és fél nappal később a szülők beadványára egy bíróság elrendelte a táplálás folytatását.

Robert és Mary Schindler számos fellebbviteli fórumot megjárt, beleértve a floridai és a szövetségi legfelsőbb bíróságot, végül pedig az amerikai elnök testvérének, Jeb Bush kormányzónak a közbenjárását kérték, akit a szülőkkel együtt érzők ezrei pedig levelekkel és e-mailekkel ostromoltak.

Lex Terri

A floridai törvényhozás a kormányzó segítségére sietett, a helyi képviselőház 73 szavazattal 24 ellenében, a szenátus pedig 23 vokssal 15 ellenében gyorsított eljárással külön törvényt fogadott el, amelyben felhatalmazta a kormányzót, hogy a bírósági döntés ellenében maga döntsön életről és halálról, a nő a sorsáról.

A Lex Terri néven emlegetett törvény éles vitákat váltott ki. Több képviselő és szenátor a kétségeit hangoztatta afelett, hogy a hatalmi ágak elválasztásának elvén nyugvó floridai alkotmány lehetővé teszi-e egyáltalán, hogy a törvényhozók a bíróság döntésének a felülbírálatára hatalmazzák fel a kormányzót. A férj ügyvédje alkotmánysértőnek nevezte a törvényt, amelyet meg fognak támadni.