Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Egyéves függetlenséget ünnepli Kelet-Timor

2000.08.30. 10:32
Kelet-timoriak ezrei ünnepeltek szerdán, az Indonéziától való függetlenedést szentesítő népszavazás első évfordulóján a terület fővárosában, Diliben.
Mintegy ezerötszázan gyűltek össze legszebb ruhájukba öltözve a főváros székesegyházában arra az ünnepi misére, amelyet az 1996. évi Nobel-békedíjas Carlos Belo püspök mutatott be. Körülbelül háromezer résztvevője volt az utcákon virágokkal és énekszóval vonuló menetnek.
A katedrálisban tíz gyakorlóruhás harcos képviselte a Fretilin gerillamozgalmat, amely - a portugál gyarmattartók elleni küzdelem után - 1975-től a megszálló indonéz biztonsági erők ellen is harcolt. Ott volt Xanana Gusmao, kelet-timori vezető, Sergio Vieira De Mello, az átmeneti ENSZ-igazgatás irányítója, valamint Ian Martin, aki a tavalyi népszavazás lebonyolításával megbízott ENSZ-csapat élén állt.

Xanana Gusmaót szerdán újraválasztották a Timori Ellenállás Nemzeti Tanácsa élén. A szervezet két alelnöke a - Carlos Belóval együtt - 1996-os Nobel-békedíjas José Ramos Horta és a függetlenségi mozgalom veteránja, Mario Carrascalao lett.

Huszonöt év megszállás után szabadultak fel

A kelet-timoriak tavaly nagy többséggel szavazták meg a volt portugál gyarmat függetlenné válását, amely területet Indonézia 1975-ben megszállt, a következő évben pedig bekebelezett. A voksolás eredményének közzététele után az indonéz hadsereg támogatását bíró, indonézbarát milíciák feldúlták a területet, majd a sziget nyugati részére vonultak át. A bosszúhadjárat következménye keleten több száz polgári halott és 250 ezernél több menekült, akik közül eddig mintegy 170 ezren tértek vissza.

A mostani évfordulós ünnepségek idejére a szigeten állomásozó ENSZ- kéksisakosok - a milíciák támadásaitól tartva - megszigorították a biztonsági intézkedéseket. ENSZ-források szerint kedden Dilitől délre tűzpárbaj volt ausztrál kéksisakosok és két milicista között. Sebesülés nem történt.

Kedden az ENSZ székhelyén is megemlékeztek a kelet-timori függetlenségi szavazás évfordulójáról. A Biztonsági Tanács tagjai elítélték a milíciák folytatódó - és fokozódó - támadásait, amelyek a sziget nyugati, indonéz fennhatóság alatti részéről indulnak, és amelyek arra kényszerítik a világszervezetet, hogy későbbre halassza a békefenntartó erők létszámának csökkentését.

Az alig egymillió lakosú Kelet-Timoron a tervek szerint a jövő év második felében tartanának általános választásokat - írja az AFP.