Viola
-5 °C
-2 °C

Kelly özvegye rémálomról beszélt

2003.09.01. 13:32
"Megtört, fáradt és tompa" volt halála napján David Kelly, a BBC vitatott, a brit kormányt hazugsággal vádló riportjának forrása halála napján. A tudós feleségének július 8-án beismerte, hogy ő nyilatkozott Andrew Gilligannek. Úgy érezte azonban, munkaadója, a védelmi minisztérium elárulta.
David Kelly úgy érezte, munkaadója, a védelmi minisztérium elárulta - vallotta a fegyverszakértő halálát vizsgáló Hutton-bizottságnak Janice Kelly, a tudós özvegye. Kelly "teljesen kiborult", amikor július 8-án az esti híradók bejelentették: egy meg nem nevezett minisztériumi tisztviselő volt a forrása a BBC vitatott, a fegyverdosszié feltupírozásáról szóló jelentésének.

Feleségét beavatta

"Ez én vagyok" - fordult Kelly feleségéhez. Az asszony saját bevallása szerint szinte sokkos állapotba került a vallomástól. "Összeszorult a szívem" - idézi az asszony vallomását a BBC. A tudós nyilvánosan haláláig tagadta a később igaznak bizonyult vádakat.

Kelly tisztában volt a bejelentés súlyával. A sajtó könnyen összerakhatja a képet, és rájöhet, hogy róla van szó - mondta feleségének. Pedig, mint mondta, a minisztérium ígéretet tett nevének titokban tartására. Július 9-én, egy nappal a bejelentés után azonban már "csapatokban" érkeztek az újságírók Oxfordshire-i otthonukhoz.

Hiába menekültek

Kelly, özvegye szerint, teljesen összetört, úgy érezte, elárulták. Az egész "rémálomszerű" volt. "Sem az oroszországi munkája, sem az iraki fegyverellenőrzések idején nem volt olyan boldogtalan, mint aznap" - vallotta Mrs. Kelly.

Kellyék vidékre menekültek a sajtó elől. A tudós itt értesült arról, hogy parlamenti meghallgatását élőben közvetítik. "Kis híján felrobbant a dühtől" - mesélte az özvegy.

Megszakadt a szíve

Halála napján a tudós "fáradt és tompa volt, de nem volt depressziós" - írja a BBC. "Nagyon összetört volt, azt gondoltam, biztosan megszakadt a szíve. Teljesen magába zárkózott" - mesélte a tragikus napról Mrs. Kelly.

Délután háromkor, amikor már gyakorlatilag egyáltalán nem szólt senkihez, a tudós sétálni indult a közeli erdőbe. Mrs. Kelly fél hét felé kezdett el komolyan aggódni férjéért. "Szörnyű állapotban voltam, megpróbáltam elhessegetni a borzalmas gondolataimat" - mesélte a tudós halálát vizsgáló bizottságnak.

A testület még hétfőn meghallgatja Dr. Kelly lányát is. A vizsgálat befejezéséig szomszédja, Ruth Absalom és újságíró barátja, Tom Mangold is vallomást tesz - írja a BBC.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!