Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Szupertitkos kémek múzeuma

2002.07.23. 13:48
Mérgezett hegyű esernyő, cipősarokba rejtett rádióadó, robbanó széndarab és rúzsnak álcázott pisztoly - mindez egy helyen. Washingtonban pénteken nyitják meg a Nemzetközi Kémmúzeumot.
A washingtoni kémmúzeum lesz az első nyilvános gyűjtemény az Egyesült Államokban, mely kizárólag a kémkedéssel foglalkozik. A múzeum nemzetközi áttekintést nyújt a hírhedt mesterségről, amely nem csak a történelem alakításában játszott szerepet, de napjaink eseményeire is nagy hatással van - írja a BBC Magyar Adása.

Mint a filmekben

Az egyik teremben a KGB mérgezett hegyű esernyője látható, a másik tárlóban egy cipősarokba rejtett rádióadó. De található itt robbanó széndarab és rúzsnak álcázott pisztoly is. Olyan, mintha egy James Bond film kellékeit látnánk. De mindez valódi, még ha néhány ötletet valóban a filmekből merítettek is.

Mint a CIA egykori álcázási vezetője elmondta, külön embereket állítottak a filmek nézésére, arra az eshetőségre, ha valaki esetleg másnap felhívja őket, hogy meg tudnák-e csinálni azt a dolgot. A magánmúzeum igazgatóságában több egykori kém található, köztük William Webster, a CIA egykori vezetője. Véleménye szerint a hírszerzés életeket mentett meg, amikor a szuperhatalmak a nukleáris háborúra készülődtek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!