Valér
4 °C
8 °C

Saját szakállára dolgozhatott a magyar kém

2004.10.11. 21:03
Egy 25 éves magyar fiatal két éve feltörte a svéd Ericsson rendszerét, az idén pedig meg akarta zsarolni őket. A svéd hatóságok a jövő hétfőn állítják bíróság elé. R. Csaba korábban Németországban akart dolgozni, de sikertelenül.
Az MTV Kékfény című műsora szerint "komputerzseni, de kémnek amatőr" az a 25 éves magyar, akit Malmőben a múlt héten vett őrizetbe a svéd titkosszolgálat. A gyanú szerint R. Csaba pont két éve tört be először az Ericsson rendszerébe. A vádak szerint a fiatalember behatolt az Ericsson svéd óriáscég számítógépes hálózatába, és megpróbálta megzsarolni a vállalatot, ám a svéd biztonsági hivatal csapdát állított neki, és elfogta őt.

R. Csaba az idén júniusban lépett kapcsolatba a céggel, amelytől több adatot is ellopott, és felajánlotta nekik az adatokat. A cég azonban jelezte R. szándékát a svéd titkosszolgálatnak, amelynek egyik ügynöke elhívta a magyar fiút Svédországba, majd filmre vette beszélgetésüket, végül őrizetbe vette a fiút, akit október 18-án állítanak bíróság elé. Addig az időpontig sem a svéd szolgálatok, sem a gyanúsított nem akar nyilatkozni.

A magazin szerint R. Csaba két évvel ezelőtt el akart helyezkedni Németországban, de sikertelenül. Azt állította, hogy a Műszaki Egyetemen végzett, de a bűnügyi magazin szerint az intézményben nem tudnak róla semmit. A svéd törvények szerint, amennyiben bűnösnek találják, akár hat évet is kaphat.