Ervin
14 °C
21 °C

Vlagyimir mindenképpen teázni akart az orosz kémmel

2006.11.25. 14:40
A brit titkosszolgálatok szerint Alekszandr Litvinyenko "állami terror áldozata" lett. A súlyos mérgezése miatt csütörtökön Londonban meghalt egykori orosz kém több tartózkodási helyén találták meg a rendkívül ritka polónium nyomait, amely a britek szerint külföldi ügynökök közreműködésére utal. A kém megmérgezésével gyanúsított titokzatos "Vlagyimir" a Litvinyenkóval való korábbi találkozón nem sokat árult el magáról, de erősködött, hogy teázzanak együtt.

A brit titkosszolgálatok szerint Alekszandr Litvinyenko dezertőr orosz kém megmérgezése az "államilag támogatott terrorizmus nyomait mutatja".

Polónium a szusibárban

Egy magas rangú brit kormányzati tisztviselő a The Times című lap szombati számának megerősítette, az egykori orosz ügynököt, aki brit állampolgár lett, "polónium 210-es radioaktív anyaggal mérgezték meg, és más meg nem nevezett bizonyítékok is arra utalnak, hogy a gyilkosságot külföldi ügynökök hajtották végre."

A brit rendőrség három londoni, Litvinyenko által látogatott helyszínen - egy belvárosi szusibárban, a Millenium szállodában, ahol a volt kém találkozókat szervezett, valamint a főváros északi részén lévő lakásában - találta meg a rendkívül ritka radioaktív anyag nyomait.

Szakértők szerint a mérgezéshez használt mennyiségű polóniumot csak nukleáris létesítményből lehet megszerezni. A polonium mérgező hatást csak a véráramba kerülve fejt ki.

Jól számolták ki a dózist

A polóniumot korábban Litvinyenko vizeletéből mutatták ki. A Litvinyeko szervezetében talált nagy mennyiségű polónium azt jelzi, hogy az áldozat vagy evés közben fogyasztotta el azt, vagy belélegezte, esetleg egy seben keresztül került a véráramba. "Tudjuk, hogy nagy adag volt a szervezetében" - mondta Pat Troop, a brit közegészségügyi szolgálat (HPA) vezetője.

A brit szakemberek rámutatnak: a kapott dózist "jól számolták ki" - a túladagolás azonnali halált okozott volna, a túl kicsi viszont nem lett volna halálos. Ez meggyőzően tanúskodik arról, hogy "jól képzett volt az (vagy azok), aki a mérgezést megszervezte".

Londonban orvosi ellenőrzésre hívták be azt a mintegy száz embert, akik kapcsolatba kerültek a férfival megmérgezése óta. A szakértők igyekeztek megnyugtatni a közvéleményt, mondván, valószínűtlen, hogy aki az elmúlt három hétben kontaktusba került Litvinyenkóval, maga is sugárfertőzött lenne.

Péntek este és szombaton tanácskozást tartott a COBRA, a brit kormány válsághelyzetekre alakított döntéshozó testülete, hogy megvitassa az ügyet. A brit kormány arra kérte a Kremlt, segítse a Scotland Yardot a nyomozásban.

Találkozó a hotelban

Az a "titokzatos harmadik férfi", akivel a rejtélyes mérgezésben meghalt volt orosz kém egy londoni szállodában találkozott november elején, cáfolta, hogy bármi köze lenne Alekszandr Litvinyenko halálához - írta a The Times.

Dmitrij Kovtun Litvinyenko egy régi barátjával, Andrej Lugovojjal együtt találkozott a a volt orosz kémmel. Kovtun egy pénteki moszkvai nyilatkozatában közölte: ő és üzlettársa Andrej Lugovoj "több mint 25 percen át tartott találkozó keretében teázott a külföldre szökött orosszal, amelynek során a férfi teljesen normálisnak tűnt."

"Andrej és én teát ittunk, én egy gint is fogyasztottam. Természetesen meghívtuk őt is egy italra, de nemet mondott. Nem unszoltuk tovább" - közölte Kovtun.

Vlagyimir vagy Dimitrij?

Elmondta, hogy a találkozóra Litvinyenko kérésére került sor november elsején, a Millenium szállodában, ahol ők maguk laktak. Litvinyenko meg akart vitatni egy üzleti tárgyalást, amelyre másnap mentek egy brit céghez. "Hogy őszinte legyek, nem igazán értettük, miért ragaszkodott a találkozóhoz, mert az összes kérdést megbeszélhettük volna telefonon" - idézte a brit lap Kovtunt.

A The Times korábban azt írta, hogy a brit rendőrség egy bizonyos titokzatos "Vlagyimirt" gyanúsít azzal, hogy köze van Litvinyenko megmérgezéséhez.

A tekintélyes lap, csütörtökön forrásai megnevezése nélkül, arról számolt be: Litvinyenko elmondta a nyomozóknak, hogy régi barátjával, Andrej Lugovojjal megbeszélt találkozóján, egy másik férfi is várta, aki "Vlagyimirként" mutatkozott be.

Ezt a "Vlagyimirt" a The Times szerint az áldozat "negyvenes, kistermetű, szögletes vonású, hallgatag embernek" írta le és tartott is tőle, mert láthatóan semmit nem akart magáról elárulni. A férfi erősködött, hogy teázzanak együtt, de a beszélgetés alatt nem mondott sokat.