Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Kémként ítélték el az orosz tudóst

2004.11.05. 13:10
Koncepciógyanús perben ítéltek el egy kémkedéssel vádolt tudóst Oroszországban. A titkosszolgálatok nyomására elrendelt újratárgyaláson nem vették figyelembe azt a korábban felmentést hozó tényt, hogy a kínaiaknak átadott technológiai leírás 1992 óta nyilvánosan hozzáférhető. Valentyin Danyilov fizikus a második tudós, aki az orosz titkosszolgálatok sztálinista módszereket idéző taktikájának esett áldozatul.
Bűnösnek találta a kémkedéssel vádolt Valentyin Danyilov orosz fizikust a krasznojarszki területi bíróság. Az orosz űrtechnológia kínai kézre adásával vádolt tudós ügyét újratárgyaló testület pont ellentétes ítéletet hozott, mint a Danyilovot egy éve felmentő szibériai regionális bíróság.

Saját találmányát adta el

A 2003 decemberi ítéletet az orosz titkosszolgálat, az FSZB vereségeként értékelték az elemzők. A titkosszolgálat azonnal meg is támadta a felmentő ítéletet, az orosz legfelsőbb bíróság igazat adott keresetüknek, és elrendelte a per újratárgyalását, írja a BBC.

Danyilov az eredeti és a mostani eljárás során is azzal védekezett, hogy a kínai cégnek átadott technológiai leírás már régóta nyilvános. A tudós saját, a fölöslegessé vált műholdak megsemmisítésének lehetőségeit vizsgáló berendezését adta el Kínának.

Figyelmen kívül hagyták a bizonyítékokat

Danyilov dokumentumokkal bizonyította, hogy a berendezés tervdokumentációja 1992 óta nyilvános. Az első eljárásban még a javára döntő bizonyítékot azonban a legfelsőbb bíróság utasítására nem vették figyelembe. Csakúgy, mint az amerikaiak javára történő kémkedéssel vádolt és tizenöt évi fegyházra ítélt Igor Szutyagin esetében. Az ügyében eljáró bíró ügyelt arra, hogy a vád által fontosnak tartott kérdésre összpontosítsa az esküdtek figyelmét, azaz arra, hogy a kutató átadta-e a kifogásolt információkat, nem pedig arra, hogy ezek államtitkot képeztek-e.

Sztálinista módszerek

Emberjogi szervezetek szerint az FSZB a KGB módszereit alkalmazva félemlíti meg a külfölddel együttműködő orosz tudósokat, írja a BBC. Erre bizonyíték a két koncepciós jellegű eljárás is, melyben államtitoknak nem minősülő, nyilvános dokumentációkat átadó tudósokat ítéltek el kémként.

A 2001 őszén őrizetbe vett Danyilov büntetését várhatóan a jövő héten hirdetik ki.