Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Felmentették az olasz kémfőnököt

2006.11.20. 12:49
Az olasz katonai titkosszolgálat vezetője is érintett egy milánói mecset imámjának elrablásában. A radikális iszlámistát az amerikaiak rabolták el, de olasz segítséggel. Nicolo Pollarit felmentették állásából.

Felmentették tisztségéből hétfőn az olasz katonai titkosszolgálat (SISMI) vezetőjét, Nicolo Pollari tábornokot, aki ellen vizsgálat indult egy milánói mecset imámjának évekkel ezelőtti elrablásában való állítólagos érintettsége miatt. A kémfőnök felmentéséről a kormány határozott hétfői ülésén.

Az olasz média szerint Romano Prodi kormánya más titkosszolgálati vezetők felmentéséről is határozott. A kabinet döntése értelmében Mario Mori tábornokot Franco Gabrielli prefektus váltja a SISDE belföldi titkosszolgálat élén, a polgári és katonai titkosszolgálatok tevékenységét összehangoló Cesis szervezet éléről pedig távozik Emilio Del Mese, akinek helyébe Giuseppe Cucchi tábornokot nevezik ki.

Az olasz miniszterelnöki hivatal megerősítette, hogy a kormány új titkosszolgálati vezetők kinevezéséről tanácskozott, Pollari leváltását azonban egyelőre nem erősítette meg.

A milánói ügyészség hónapok óta vizsgálatot folytatott Pollari ellen, mert a tábornok állítólag érintett abban, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) 2003-ban elrabolta a milánói mecset egyiptomi imámját. Az olasz hatóságok bűnrészességgel vádolják Pollarit és az olasz katonai felderítés több más tagját. A milánói ügyészség rajtuk kívül 26 CIA-ügynök ellen is vizsgálódik az ügyben, és már kérte az ügynökök kiadását az Egyesült Államoktól.