Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Európában is merényletekre készültek

2001.09.15. 17:38
Az amerikai titkosszolgálatok már júniusban, majd később is figyelmeztették több európai társszervezetüket, köztük a francia szolgálatokat arra, hogy országaikban merényleteket követhetnek el az amerikai érdekeltségek ellen. A figyelmeztetés nyomán meghiúsítottak egy tercezett strasbourgi akciót is.
Az amerikai titkosszolgálatok már júniusban, majd később is figyelmeztették több európai társszervezetüket, köztük a francia szolgálatokat arra, hogy országaikban merényleteket követhetnek el az amerikai érdekeltségek ellen - tudta meg a francia titkosszolgálatokhoz közelálló forrástól az AFP hírügynökség.

Strasbourgban is mnerényletre készültek

Az amerikaiak szerint az Afganisztánban menedéket talált Oszama bin Laden körüli iszlám mozgalom tervezi ezeket a merényleteket. Franciaország igen komolyan vette az amerikai figyelmeztetést, mert a német rendőrség december 25-én Frankfurtban felgöngyölített egy a szélsőséges mozgalommal gyaníthatóan kapcsolatban álló kommandót, és ennek során fény derült egy Strasbourgban tervezett merényletre is.

A kommandó egyik tagját, a 34 éves algériai Mohamed Benszakriát június végén Dél-Spanyolországban tartóztatták le. A spanyol hatóságok szerint Oszama bin Laden európai helytartójának tartott férfi ellen július 12-én indult eljárás Párizsban, ahol be is börtönözték.

A francia illetékes szolgálat, a DCRG (Direction Centrale des Renseignements Généraux) az amerikai figyelmeztetésről július 3-án jegyzékben értesítette az ország egész területén lévő valamennyi megyei szervezetét.

Később, július közepén az amerikaiak információkat kértek Franciaországtól egy francia-algériai állampolgárról, a 31 éves Zaharia Messzauiról, aki a Saint-Jean-de-Luzben született Franciaország délnyugati részén és akit hamis útlevél birtokában tartóztattak le az Egyesült Államokban, amikor éppen pilótakiképzésben részesült tengerentúli járatokon közlekedő nagy hatótávolságú gépekre.

Messzauit csak figyelték, de nem fogták el

A francia szolgálatok azonnal tudatták amerikai kollégáikkal, hogy Messzaui már a látókörükbe került, és gyanújuk szerint "afganisztáni zsoldos", akinek lakhelye London egyik külvárosában van, ahova az Afganisztánban tett utazásai között tért vissza. Messzaui, akkor megfigyelési, de nem letartóztatási céllal felkerült a keresett személyek listájára, ami azt jelenti, hogy jelezni kell mozgását, amennyiben fennakadna az ellenőrzésen.

Korábbi híradások szerint a 31 éves férfit az Egyesült Államokban a kiadatási eljárásra tekintettel mostanáig őrizetben tartották. A férfi dossziéját a keddi merényletsorozat után kezdte alaposabban megvizsgálni az FBI és párizsi ügyészség is.

Nem az egyetlen intő jel

Egy németországi börtönben fogva tartott iráni férfi idejében figyelmeztetni akarta az Egyesült Államok hatóságait a keddi merényletekre, ám telefonhívásait nem vették komolyan - írta még pénteken a Hannoverben megjelenő Neue Presse nyomán az Index. A börtön igazgatója a múlt pénteken engedélyezte neki, hogy telefonálhasson Washingtonba, ám sem a Fehér Házban, sem a CIA központjában nem vették komolyan a figyelmeztetést, és rövid idő után letették a telefont.