Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Alábecsülték a vegyifegyver-fenyegetést Európában

2004.04.14. 12:33
Kiterjedt vegyészhálózatot üzemeltetnek a terroristák Európában - véli a francia elhárítás. A terrorelhárítók szerint a vegyi fegyverek fenyegetését két meghiúsított támadás is bizonyítja.
Alábecsülték a terroristák jelentette vegyifegyveres fenyegetést az európai titkosszolgálatok - vélik francia szakértők. Véleményük szerint ezt két, az idén megakadályozott vegyi támadás igazolja.

A francia terrorelhárítás egy a Financial Timesnak nyilatkozó tagja szerint több európai országban vegyész szakemberekből álló sejtek működnek, amelyek nehezen felgöngyölíthető, biztonságos kommunikációs hálózatot dolgoztak ki.

Párizs és London volt a célpont

Az idén eddig már két feltételezett vegyi támadást sikerült meghiúsítani: egyet Franciaországban és egyet Nagy Britanniában. Januárban öt férfit tartóztattak le a franciaországi Lyon mellett, terrorizmus vádjával. Franciaországi célpontokat támadtak volna, ricinusméreg és botulinbaktérium használatával.

A Nagy Britanniában nemrég leleplezett terv végrehajtásakor oszmiumtetroxidot használtak volna, amely vakságot és halált okoz.

A terrorelhárító szolgálatok a jelek szerint ezúttal a vártnál szervezettebb vegyipariszakember-hálózattal szembesülnek. A szakértők adatai arra utalnak, hogy szoros kapcsolatrendszer létezik a különféle kémikuscsoportok között, amelyek - bizonyos jelek szerint - szaktudásukat Csecsenföldön szerezték.

15%
3899 Ft
3315 Ft
20%
2999 Ft
2400 Ft