Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

II. János Pálról is jelentettek

2002.08.26. 12:53
Egy magas rangú pap jelentéseket írt a lengyel egyház egykori vezető tisztségviselőiről. A férfi a krakkói püspök, a későbbi II. János Pál pápa után is kémkedett, áll egy lengyel kormányzati intézmény jelentésében.
II. János Pál pápa
Az egykori lengyel titkosszolgálati iratokat vizsgáló Nemzeti Emlékezés Intézete bejelentette: Karol Wojtilát 1978-as pápává választása előtt megfigyelték. Az AP beszámol arról, hogy az intézet szerint a kommunista titkosszolgálatokkal egy magas rangú pap működött együtt, akinek a nevét egyelőre nem hozzák nyilvánosságra.

Az intézet szerint nem ő volt az egyetlen, de ő írta a szolgálatok számára legértékesebb jelentéseket. A kém igen részletesen ír a későbbi pápa szentbeszédeiről, de magánbeszélgetéseiről és levelezéséről is. Ugyanakkor a jelentésekben nem szerepel olyan információ, ami alapján kommunistaellenes tevékenységgel lehetett volna vádolni a megfigyelt személyeket.

Kémek az egyházban

Az egykori kémről annyit tudni, hogy magas pozícióban dolgozott Krakkóban, és főleg 1948-64 között írt jelentéseket kollégáiról, köztük Wojtiláról is. Az időközben elhunyt férfi, akit még a II. Világháború előtt szenteltek pappá, a Zagielovszky és Torano fedőneveket használta. A náci megszállás alatt bebörtönözték, majd 1948-ban zsarolással vették rá a kémkedésre. Az intézet szerint körülbelül 1500 egyházi személy dolgozott a titkosszolgálatoknak Lengyelországban a kommunizmus alatt.