Judit
3 °C
7 °C

II. János Pálról is jelentettek

2002.08.26. 12:53
Egy magas rangú pap jelentéseket írt a lengyel egyház egykori vezető tisztségviselőiről. A férfi a krakkói püspök, a későbbi II. János Pál pápa után is kémkedett, áll egy lengyel kormányzati intézmény jelentésében.
II. János Pál pápa
Az egykori lengyel titkosszolgálati iratokat vizsgáló Nemzeti Emlékezés Intézete bejelentette: Karol Wojtilát 1978-as pápává választása előtt megfigyelték. Az AP beszámol arról, hogy az intézet szerint a kommunista titkosszolgálatokkal egy magas rangú pap működött együtt, akinek a nevét egyelőre nem hozzák nyilvánosságra.

Az intézet szerint nem ő volt az egyetlen, de ő írta a szolgálatok számára legértékesebb jelentéseket. A kém igen részletesen ír a későbbi pápa szentbeszédeiről, de magánbeszélgetéseiről és levelezéséről is. Ugyanakkor a jelentésekben nem szerepel olyan információ, ami alapján kommunistaellenes tevékenységgel lehetett volna vádolni a megfigyelt személyeket.

Kémek az egyházban

Az egykori kémről annyit tudni, hogy magas pozícióban dolgozott Krakkóban, és főleg 1948-64 között írt jelentéseket kollégáiról, köztük Wojtiláról is. Az időközben elhunyt férfi, akit még a II. Világháború előtt szenteltek pappá, a Zagielovszky és Torano fedőneveket használta. A náci megszállás alatt bebörtönözték, majd 1948-ban zsarolással vették rá a kémkedésre. Az intézet szerint körülbelül 1500 egyházi személy dolgozott a titkosszolgálatoknak Lengyelországban a kommunizmus alatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?