György
16 °C
24 °C

Bocsánatot kért az USA a kémrepülő balesete miatt

2001.04.11. 08:53
Az Egyesült Államok elküldte hivatalos bocsánatkérését Kínának, hogy véget vessen az amerikai kémrepülő másfél héttel ezelőtti balesete miatt Washington és Peking közötti kipattant válságnak - adta hírül a The New York Times szerdán. Szakértők szerint Kína célja az USA megszégyenítése volt. Washingtonban ennek ellenére állítják, hogy a kínai pilóta halálát okozó balesetet nem a kémrepülő okozta. A kényszerleszállást végrehajtott gép személyzetét továbbra is fogva tartják Hajnan-szigetén.
A The New York Times arról tudósít szerdán, hogy Washington elküldte hivatalos bocsánatkérését Kínának, hogy véget vessen az amerikai kémrepülő másfél héttel ezelőtti balesete miatt Washington és Peking közötti kipattant válságnak. Colin Powell nemrég már sajnálatát fejezte ki a kínai pilóta halálát okozó baleset miatt, a pekingi vezetés azonban egyértelművé tette, hogy nem elégszik meg a lépéssel, és hivatalos bocsánatkérést követelt. Szakértők szerint Kína célja csupán Washington megszégyenítése, megleckéztetése volt.

Eddig három tervezetet utasítottak el

A tekintélyes amerikai napilap azt jelentette: az amerikai vezetők most arra várnak, hogy Kína elfogadja-e a nyilatkozatot. Korábban Washingtonból már három levéltervezetet küldtek Pekingbe, amelyeket a kínaiak nem fogadtak el.

Az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú vezetője az AFP-nek elmondta, hogy nyilatkozatuk nem felel meg mindazoknak az igényeknek, amelyeket Kína támasztott a bocsánatkérés kapcsán. Egy másik magas rangú tisztségviselő ugyanakkor kijelentette, hogy az Egyesült Államok a maga részéről mindent megtett a válság rendezésére, s most már a kínaiakon a sor, hogy lépjenek.

Mégis a kínai pilóta volt a hibás?

A BBC arról tudósít, hogy az amerikai illetékesek az EP-3-as Hajnan-szigetén fogva tartott személyzetére hivatkozva a lezuhant kínai vadászrepülő pilótáját teszik felelőssé a balesetért. Állítják, a vadászgép kétszer is túl közel repült a nála sokkal lomhább kémrepülőhöz. Pekingben azonban továbbra is állítják, hogy a kémrepülő okozta a szerencsétlenséget. Az amerikai gép személyzetét továbbra is fogva tartják, miközben Csiang-Cö-min kínai elnök kedden bizakodóan nyilatkozott arról, hogy megállapodás születik a konfliktusban.