Piroska
-2 °C
5 °C

Kengurufarokkal vett voksok

2001.08.15. 16:46
Ausztráliában egy tartományi választáson kengurufarok ajándékozásával próbál bennszülött szavazatokat szerezni egy élelmes liberális képviselő. Ellenfelei szerint ez aljasság, a szavazatok megvásárlása.
Ausztráliában heves vita robbant ki arról, hogy vajon szavazatok megvásárlásának számít-e, ha a választási kampányban kengurufarkat ajándékoznak a bennszülötteknek. David Elferink, az Északi Területek liberális párti képviselője a vitában elismerte, hogy ritkán megy üres kézzel, kengurufarok nélkül választókörzetébe.

Augusztus 18-án új parlamentet választanak az ausztráliai Északi Területeken. Elferink munkáspárti ellenfele, Harold Furber szerint ez választási csalás, mivel a bennszülöttek, miután elfogadták az ajándékba kapott kengurufarkakat, úgy érzik majd, kötelességük Elferinkre voksolni.

A Liberális Párt (Country Liberal Party) saját bevallása szerint egy hentesnél kétszáz kengurufarkat vásárolt darabonként öt ausztrál dollárért a választási harc céljaira. A kengurufarok ínyencfalat a bennszülöttek számára. A választásokat felügyelő Barrie Hamilton elismerte, hogy nehéz dönteni a vitás kérdésben. "Számomra olyan ez, mint ha az elővárosokban grillpartikat rendeznének, hogy a választók azokon találkozhassanak a jelöltekkel" - idézte őt az AP jelentése.