Alfréd
-2 °C
2 °C

Megdőlt a magányos merénylő elmélete?

2001.03.26. 17:53
Egy brit szakfolyóirat szerint Kennedy elnökre nem csak a tankönyvraktárból, hanem a füves dombról is tüzet nyitottak 1963-as dallasi útja alkalmával. A fő kérdés - miszerint ki állhat az egész merénylet mögött - persze ettől még megválaszolatlan marad.
A The Washington Post hétfőn ismertette egy brit bűnügyi-technikai szakfolyóirat azon írását, miszerint John Kennedy amerikai elnök 1963. novemberi meggyilkolása a hivatalos Warren-jelentéssel ellentétben igenis összeesküvés következménye lehetett, mert minden bizonnyal a vitatott füves dombról is eldördült lövés, nem csak a dallasi tankönyvraktár ablakából.

A nyomozás bizonyítottnak találta, hogy Lee Harvey Oswald a tankönyvraktár ablakából adta le a végzetes lövéseket. A "magányos gyilkos" tételével szemben azonban kezdettől fogva rengeteg kétely és ellentmondó tényállítás fogalmazódott meg. A "ki ölte meg Kennedyt" kérdése a huszadik század politikai merényleteinek megnyugtató módon mindmáig nem tisztázott, sőt, talán soha nem tisztázható, legnagyobb rejtélye.

A kételyek egyik legsúlyosabbika az az állítás, hogy több szem- és fültanúnak meggyőződése: nem csupán a tankönyvraktár ablakából dördült lövés, hanem egy füves dombról is, amely az elnöki autókonvoj útvonalának közelében található. A készült hangfelvételek elemzése során azonban az amerikai tudományos akadémia szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy csak három lövés zaja hallatszott, és mindegyiket a tankönyvraktár ablakából adták le.

A Science and Justice című negyedéves folyóirat, amely a brit kriminalisztikai társaság nyomelemzéssel foglalkozó szakkiadványa, a The Washington Post szerint most alapos vizsgálat végeredményeként "96,3 százalékos bizonyossággal" megállapítja, hogy az amerikai vizsgálók annak idején tévedtek, mert a füves dombról igenis eldördült egy lövés, mégpedig 0,7 másodperccel a tankönyvraktári ablakból leadott harmadik lövés előtt. Érthető, hogy a korabeli technikával a rendőrségi adóvevők által rögzített hanganyagon nem könnyű kiszűrni az eredeti dörrenést a számos elmosódott visszhang és egyéb zörej közül.

A dolgok - és a technika - jelenlegi állása szerint tehát a füves dombról igenis lőtt valaki. A fő kérdés persze ettől még továbbra is kérdés marad.