György
16 °C
24 °C

Mégis kitoloncolhatják a magyar titkosrendőrt az USA-ból

2003.03.22. 07:31
Visszavonta egy volt magyar titkosrendőr kitoloncolásának felfüggesztését az amerikai legfelsőbb bíróság eljáró bírája pénteken. Anthony Kennedy bírót a George Bush vezette kormány kérte a Kenyeres Zsolt kitoloncolására kedden elrendelt halasztás törlésére.
A 38 éves Kenyeres több mint két éve áll az amerikai bevándorlási szolgálat őrizete alatt egy miami fogházban. Magyarországon 166 rendbeli sikkasztással vádolják, és ezért menedékjog-kérelmét elutasították. Kennedy rámutatott, hogy az alsóbb fokú bíróságok nem értettek egyet abban, hogyan kell kezelni Kenyeres vészhelyzetre hivatkozó fellebbezését.

Kenyeres tart a megtorlástól

Kenyeres azt állította, hogy megtorlástól tart olyan magyar tisztségviselők részéről, akik után valaha titkosrendőrként nyomozott. Mint mondta, főnökét és egyik kollégáját 1995-ben megölték, őt magát és családját pedig halállal fenyegették.

A bevándorlási szolgálat ügyészei szerint Kenyeres azért igyekezett elnyújtani a menedékjogi eljárást, hogy elkerülje a bűnvádi felelősségre vonást Magyarországon. Kenyeres 1997-ben turistaként érkezett Florida államba, és maradt illegálisan az Egyesült Államokban.

A bíró felülvizsgálná a menedékjogi szabályokat

Kennedy mindamellett felhívta bírótársait: a konkrét ügytől függetlenül vizsgálják meg, vajon nem túlságosan szigorúak-e azok a menedékjogi szabályok, amelyek a kitoloncolás (fellebbezésig való) felfüggesztéséhez is meggyőző bizonyítékokat követelnek azoktól a menedékjogkérőktől, akik azt állítják, hogy hazájukban üldöztetésnek vagy büntetésnek vannak kitéve faji, vallási vagy politikai okból.

15%
3899 Ft
3315 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft