Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Amerika tudott a mombaszai terrortámadás tervéről

2002.12.01. 14:20
Sajtóhírek szerint az amerikai kormány már két héttel korábban értesült arról, hogy terroristák Kenyában merényletre készülhetnek nyugati célpontok ellen. Az információt az ausztrál hírszerzés továbbította, a merénylet tervéről tudtak a németek is, a fenyegetéseket azonban senki nem vette komolyan. Mint ismeretes, csütörtökön robbantást hajtottak végre egy Mombaszához közel fekvő, izraeli tulajdonban lévő szálloda ellen. Ezzel csaknem egyidejűleg rakétákat lőttek ki a kenyai kikötőváros repülőteréről felszálló, Tel-Avivba tartó izraeli repülőgépre. Utóbbi sértetlenül érte el úticélját, a szállodai robbantások azonban 16 halottat követeltek.
Az információ az ausztráliai hírszerzéshez futott be, amely azt automatikusan továbbította az Egyesült Államoknak. Ausztrália november elsején viszont figyelmeztette állampolgárait, hogy kerüljék el Mombaszát és környékét. Az amerikai illetékesek azonban úgy ítélték meg, hogy az értesülés túl általános és nem eléggé hiteles, így nem intézkedtek.

A Moszad felelősségét is firtatják

Ofir Pinesz, aki az Izraeli Munkapártot képviseli a külügyi és nemzetvédelmi bizottságban, a közszolgálati rádiónak nyilatkozva bírálta a Moszadot, az izraeli hírszerzést, amiért az nem tudta megakadályozni az izraeliek elleni támadásokat. A politikus szerint az ausztráliaiak, az amerikaiak és a németek tudtak a merényletek előkészületeiről. Pinesz közölte: az esetről magyarázatot kért Ariel Saron kormányfőtől és Saul Mofaz védelmi minisztertől. Izraelben vasárnap temetik a kenyai támadás izraeli halottait.

Egyelőre csak találgatnak

A Fehér Ház továbbra is korainak tartja annak a fontos kérdésnek a megválaszolását, hogy a kenyai kettős merénylet az al-Kaida számláját terheli-e. A csütörtöki hálaadás ünnepével kezdődött hosszú hétvégét a texasi birtokán töltő George Bush elnök kormánya elvileg nem vitatja Izrael fogadkozásának a jogosságát, amely szerint felelősségre vonják a kenyai merénylet kitervelőit, bárhol is bujkáljanak, de attól tart, hogy izraeli erőknek a zsidó állam határain és a palesztin területeken kívüli bevetése felzúdulást váltana ki a muzulmán országokban és megrendítené együttműködési készségüket a terrorizmus elleni harcban.

Az amerikai hírszerzés a kenyai merényletek lehetséges elkövetői között tartja számon a szomáliai al-Ittihád al-Iszlámija vagy a libanoni síita Hezbollah szervezetet is az al-Kaida mellett. Az al-Ittihadnak, Szomália egyik legnagyobb iszlám szervezetének kapcsolatai vannak az al-Kaidával, de nem tudni, hogy ezek a szálak mennyire szorosak. Egy párizsi központú internetes hírszerzési szaklap szerint egy jemeni származású imám áll a csütörtöki mombasai merényletek mögött. Az Intelligence on line úgy vélekedik, hogy az izraeli célpontok elleni kettős kenyai támadást valószínűleg Ali Si,i sejk hálózatának támogatásával készítették elő.

Újabb letartóztatások Kenyában

A kenyai hatóságok vasárnap újabb tíz, a szomszédos Szomáliából érkezett személyt tartóztattak le a kettős Izrael-ellenes merénylettel kapcsolatban. A vizsgálatot végző kenyai nyomozóhatóság vezetője elmondta, hogy Szomáliából egy csónakon érkezet az a hat pakisztáni és négy szomáliai személy, akit most őrízetbe vettek. További részletekkel nem szolgált a kenyai illetékes. A csütörtökön végrehajtott és tizenhat áldozatot követelő kettős támadás nyomán korábban tizenkét személyt tartóztattak le Kenyában. A hatóságok szombaton közölték, hogy ezeknek az embereknek nincs közük a csütörtöki támadásokhoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!