Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A fél világ előre tudott a kenyai merényletről

2002.12.03. 10:27
A kenyai titkosszolgálat és a rendőrség március óta tudott a tengerparton tervezett terrortámadásról, valamint az országba becsempészett robbanószerkezetről - írta kedden egy kenyai újság. A kenyai, az osztrák, a német hatóságokon kívül Izraelnek is voltak információi a merényletről. Közben azonosították a rakétakilövőt. A vizsgálat megerősíti a korábbi feltételezéseket, miszerint ez az akció is az al-Kaida szervezet rovására írható.
A kenyai Daily Nation állítása szerint a hatóságokat arra is figyelmeztették, hogy a mombasai szálloda elleni öngyilkos akciót tervező terrorista csoport kapcsolatban áll az Oszama bin Laden által vezetett al-Kaida szervezettel. Úgyszintén a birtokukban volt két iraki terrorista neve és fényképe; informátoraik szerint utóbbiak Szomáliából kívántak beutazni Kenyába.

A kenyai újság értesülése szerint a helyi hatóságok (titkosszolgálat, rendőrség, hadsereg, belügy- és külügyminisztérium) már március 11-én figyelmeztetést kaptak arra vonatkozóan, hogy a szomáliai központú al-Ittihad al-Iszlamija fundamentalista csoport terrortámadásokra készül Kenyában lévő nyugati létesítmények ellen. Listájukon előkelő helyen szerepelt az amerikai és az izraeli nagykövetség, valamint az Egyesült Államok külföldi segélyszervezetének (USAID) nairobi székháza, továbbá a kenyai tengerparton lévő német, amerikai és brit katonai létesítmények - írta a Daily Nation.

Izrael is képben volt

Az izraeli hírszerzésnek is tudomása volt a Kenyában tevékenykedő terrorista csoportokról, arról azonban nem tudott, hogy ezek izraeli célpontokra akarnak csapást mérni - jelentették be kedden Jeruzsálemben.

Riadókészültség Ausztráliában
Az ausztrál hatóságok fokozott éberségre kérték mindazokat az ágazatokat, amelyek kapcsolatosak a repüléssel, mert a canberrai kormány olyan értesülések birtokába jutott, hogy Ausztráliát a következő két hónapban terrorista merényletek veszélye fenyegeti, és ezek összefüggésbe hozhatóak az al-Kaida hálózattal.

Joszi Kupperwasser dandártábornok, az izraeli katonai hírszerzés vezetője egy parlamenti bizottságot tájékoztatva elmondta: hazája - ellentétben Ausztriával és Németországgal - nem rendelkezett konkrét információval a Mombasában tervezett merényletekről. A két európai állam november közepén óva intette állampolgárait Mombasa fölkeresésétől, rámutatva, hogy a kenyai kikötővárosban terrorcsoportok merényletekre készülnek nyugati érdekeltségek ellen.

Azonosított fegyverek

A vizsgálat szerint feltehetően azonos "gyári csomagból" származtak azok az orosz gyártmányú rakétavetők, amelyeket a múlt heti kenyai merényletkísérletben, illetve a fél évvel korábban Szaúd-Arábiában elkövetett támadásban használtak a terroristák.

"A májusban a Szultán herceg légitámaszpont elleni rakétatámadás után talált indítószerkezet sorozatszáma igen közel áll annak a szerkezetnek a gyári számához, amelyet a mombasai (meghiúsult) géplelövési kísérlet helyszínen találtunk. Ez arra utal, hogy a két indítószerkezet egyazon gyári szériából származik" - mondta egy nevének elhallgatását kérő amerikai illetékes. A szaúd-arábiai támaszponton májusban megkísérelt támadást, amelynek célpontja egy amerikai katonai repülőgép volt, utóbb az al-Kaida terrorszervezetnek tulajdonították. A helyszínen egy szovjet gyártmányú föld-levegő rakéta indítószerkezetére bukkantak a nyomozók.

Az al-Kaida lehetett

- A Mombasában és a szaúdi támaszponton talált szerkezetek gyári számának közelsége erősíti azt a feltételezést, hogy a múlt heti kenyai merényletekben is az al-Kaida keze van - fogalmazott az amerikai tisztviselő.

A mombasai szálloda elleni öngyilkos robbantás 13 kenyai és izraeli személy, valamint a három merénylő életét követelte. Az izraeli utasszállító gép elleni támadás nem sikerült, a terepjáróról indított két orosz rakéta pár méterrel eltévesztette a célt, a repülőgép - fedélzetén 261 személlyel - sértetlenül landolt később Tel-Avivban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!