Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

A Fehér Házba készülnek Obama kenyai rokonai

2008.11.05. 12:58
Egész Kenya ünnepli a kenyai származású Obama amerikai elnökké választását. Csütörtököt munkaszüneti nappá nyilvánította a kenyai elnök, Nairobi utcáin sokan táncra perdültek örömükben. Obama rokonsága kamerák előtt énekelt az elnököt éltetve.

A kenyai sajtó örömódákat zeng Obamáról, a megválasztást az államban munkaszüneti nappal ünneplik, miközben Obama közelebbi és távolabbi rokonai is már az Egyesült Államokba készülnek. Barack Obama apjának szülőföldjén a hírügynökségi jelentések szerint szinte mindenki magánénak érzi a demokrata jelölt sikerét, a főváros, Nairobi utcáin a győzelem hírére emberek özönlöttek az utcákra, autók dudáltak, több ezren táncoltak örömükben Obamát éltetve és amerikai zászlókat lengetve.

„A győzelem a miénk” – skandálta a tömeg a The Standard című kenyai lap beszámolója szerint, miközben a legnagyobb kenyai csatorna, a KTN élőben sugározta Obama győzelmi beszédét Chicagóból.

A győzelem hírére a fővárostól nem messze található Kogeloban, Obama apjának szülővárosában utcán, a nagy nyugati tévécsatornák operatőreinek gyűrűjében énekelt és táncolt a megválasztott elnök teljes rokonsága: féltestvérei, sógorai és unokatestvérei.

„Megyünk a Fehér Házba”- kiáltották a Reuters beszámolója szerint az ünneplő rokonok.

„Egész éjjel nem aludtunk. Nem tudom, mit is mondjak. Ez elképesztő” – nyilatkozta a Reutersnek Obama egyik 39 éves sógornője, az új elnök 87 éves nagymamája pedig megszólalni sem tudott a boldogságtól.

Obama győzelmét köszöntve Mwai Kibaki kenyai elnök azt mondta, hogy a kelet-afrikai ország népe végtelenül büszke Barack Obama kenyai gyökereire. Győzelme az amerikai elnökválasztáson nemcsak lelkesítést jelent emberek millióinak világszerte, de rendkívüli visszhangja is van Kenyában. Az elnök munkaszüneti napnak nyilvánította a csütörtöki napot, hogy a kenyaiak ünnepelhessék Obama diadalát.

Kenyában teljes Obama-lázban ég, az új elnököt rocksztárként kezelik, sok gyerek róla kapta a nevét, és már 2004-es szenátorrá választása óta megnőtt a helyi Senator sör forgalma. Vasárnap pedig még egy musicalt is bemutattak az életéről a fővárosban.

A Reuters tudósítója szerint a kenyaiak azt várják az új amerikai elnöktől, hogy szorosabbra fűzi a kapcsolatokat Kenyával, és mindez talán a helyi életszínvonal emelkedésével jár majd.