Sokkoló képek amerikai foglyokról és áldozatokról

2003.03.23. 19:34
A katari székhelyű al-Dzsazíra műholdas televízió az iraki televízió adását átvéve öt amerikai foglyot - köztük egy fekete nőt - és több halott amerikai katonát mutatott vasárnap. A foglyok közül kettő, köztük a nő is, sebesültnek látszott. Egyikük a földön, egy pokrócon feküdt. A katonák az adásban közölték nevüket, lakhelyüket és megadták katonai azonosító számukat is.
A most bemutatott amerikai katonák lehetnek az elsők, akiket az irakiak elfogtak a háborúban. A négy, más források szerint hat halott katona a dél-iraki Násziríja környékén folyó harcokban vesztette életét. Donald Rumsfeld védelmi miniszter és Richard Myers tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának az elnöke a hadifoglyok jogállásáról szóló genfi egyezmény megsértésével vádolta Bagdadot a felvétel közzététele miatt.

Egy amerikai hadifogoly az al-Dzsazira televízióban
A genfi konvenció 13. cikkelye tiltja, hogy hadifoglyokat közszemlére tegyenek. Myers a történteket az iraki rezsim újabb bűnének nevezte. Pentagon-források szerint egy amerikai katonai karbantartó egységet Közép-Irakban vasárnap iraki erők csapdába ejtettek, egy részüket megölték, mások fogságba estek. Myers tábornok korábban már elismerte, hogy "nem több mint 10 katona" eltűnt.

Parancsot teljesített

A felvételen az öt amerikai hadifogolynak, köztük egy 30 éves fekete nőnek és egy súlyos sebesültnek, az arcára volt írva a félelem a faggatás közben, állapította meg a képeket elemezve a dpa. A foglyok elmondták, hogy a texasi központú 507. karbantartó századhoz tartoznak, és Kansas, Texas, valamint New Jersey államba valók.

Arra a kérdésre, hogy miért vannak Irakban, az egyik fogoly azt mondta, hogy ő csak parancsokat teljesít. Egy másik katona elmondta, hogy ő nem akart embert ölni, neki azt mondták, csak akkor használja a fegyverét, ha őrá is lőnek.

Sokkoló képek

Halott amerikai katona az al-Dzsazirán
Az iraki tévé nem közölte a megölt amerikai katonák számát, a dpa szerint azonban legalább hat holttest volt látható. Vértócsában hevertek az úton és részben meg voltak csonkítva, fej- és haslövések nyomai voltak láthatók rajtuk. Az egyik holttestnek hiányzott a kézfeje, és mindegyik halott esetében jól kivehetők voltak az égésnyomok.

Az Al-Dzsazíra később képsort mutatott egy, az országút szélén álló üzemanyag- vagy vízszállító tartálykocsiról, amely mellett egy holttest hevert teljes harci felszerelésben. Az amerikai tévétársaságok közül a CBS sugározta a sokkoló képeket egy Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel készült interjú alatt.

Jóllehet a miniszter szerint hadifoglyok bemutatása a tévében sérti a genfi konvenciót, két napja maguk az amerikai katonák tettek közzé felvételt iraki katonákról, akik állításuk szerint önként adták meg magukat, jegyezte meg az Itar-TASZSZ.  • Tippek
  • Bankszámla