Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szerbiában eljárást kértek a 94 éves Képíró ellen

2008.09.24. 14:23
Vizsgálat lefolytatását kérte Képíró Sándor ügyében a háborús bűnösök ügyeiben eljáró szerb ügyészség az illetékes belgrádi bíróságtól szerdán.

A kereset benyújtására azután került sor, hogy azt Efraim Zuroff, a zsidók elleni népirtás bűnöseinek felkutatásával foglalkozó Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodájának vezetője kezdeményezte. Az ügyészség arra is kérte a háborús bűnösök ügyeivel foglalkozó belgrádi bíróság vizsgáló bíróját, hogy kezdeményezze az igazságügyi minisztériumnál: Szerbia hivatalosan kérje Magyarországtól Képíró kiadását.

A Budapesten élő 94 éves férfit azzal vádolják, hogy csendőrtisztként 1942-ben Újvidéken ártatlanok legyilkolásában vett részt. A "hideg napok" néven ismertté vált január 20-a és 23-a közti időszakban a megszálló magyar erők legalább 2000 szerbet és zsidót gyilkoltak meg a vajdasági nagyvárosban.

A szerdán benyújtott kereset emlékeztet arra, hogy a razziák során házakban, udvarokban, utcákon ölték az embereket. A mínusz 30 fokos hidegben sokat a Duna jegére tereltek, s lékekbe lőtték őket bele. A vád szerint Képíró egy őrjárat vezetőjeként 42 ember - köztük 11 kiskorú - megölésében vett részt közvetlenül, két évvel később, 1944-ben pedig, már csendőr századosként, zsidók deportálásának is aktív részese volt.

Képíró Sándort egy népbírósági perben 1946-ban 14 év börtönbüntetésre ítélték, de az ítélethirdetéskor már Argentínában tartózkodott. Hatvan évi távollét után tért csak vissza Magyarországra. Efraim Zuroff már 2006-ban átadta a rá vonatkozó iratokat a szerb külügyminiszternek azzal a kéréssel, hogy Belgrád is járjon el a budapesti hatóságoknál, és sürgesse a kiadatását.