Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kerbala amerikai ellenőrzés alatt

2003.04.07. 00:06
Az amerikai csapatok a hét végén teljesen ellenőrzésük alá vonták a közép-iraki Kerbala városát, és eközben kemény harcokban megöltek 400 iraki fegyverest - jelentette be a helyi amerikai egységek szóvivője.
Hugh Cate őrnagy, a 101. légi szállítású hadosztály tevékenységéről beszámolva elmondta, hogy sikerült felszámolni az utolsó 500, az iraki elnökhöz hű fegyveres ellenállását a síiták e szent városánál. Ezzel a várost amerikai ellenőrzés alá helyezték, és biztonságosnak nyilvánították.

Nem egészen száz iraki fegyveres amerikai őrizetbe került hadifogolyként, a többieket a kétnapos harcban megölték. Jelentős mennyiségű fegyvert és lőszert is találtak, mégpedig főleg iskolákban és polgári épületekben. Amerikai oldalon egy halott katonáról és nyolc sebesültről tudnak.

Az iraki fegyveresek az iraki államfő fiának - Udaj Szaddám Huszeinnek - irányítása alatt álló Szaddám Fedajín milíciához tartoztak. Egy részük a Baasz Párt helyi épületeinek romjai közül próbált ellenállni, mások a város lakónegyedeiből lőttek az amerikaiakra. Mecsetekből ebben a városban - szemben a másik síita szent várossal, Nedzseffel - nem indítottak akciót az irakiak.

Kerbala elfoglalását a háború második hete óta több alkalommal bejelentették.