Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Már a fiatal marhák is kergülnek

2001.01.16. 12:41
Bajorországban egy 28 hónapos marháról derült ki, hogy BSE-fertőzött. Az érvényes uniós rendelkezés azonban csak 30 hónapnál idősebb marhák esetén teszi kötelezővé a BSE-tesztet, mielőtt az állat bekerülne a táplálkozási láncba.
Bajorországban egy 28 hónapos szarvasmarhán mutatták ki a BSE-fertőzöttséget, holott ilyen fiatal állatok megbetegedését eddig csak Nagy-Britanniában tapasztalták, ott is csak a járvány tetőfokán, amikor nagy mennyiségben került forgalomba fertőzött takarmány. Mint ismert, január 1-jén lépett érvénybe az az uniós rendelkezés, amely szerint egyetlen olyan 30 hónaposnál idősebb szarvasmarha sem kerülhet be a táplálkozási láncba, amelyen előzőleg nem végeztek BSE-tesztet.

McKerge
A Népszabadság értesülései szerint az olaszországi McDonald's éttermekbe arról az olasz vágóhídról szállítottak marhahúst, ahol az első marhakórgyanús esetet felfedezték. A csendőrség elővigyázatossági okokból lezárta a szarvasmarhatelepet. Az osztrák és az olasz orvosok bizakodók. Mint arról korábban beszámoltunk, a hazai McDonald's étteremhálózatban csak magyar szarvasmarhából készült árut forgalmaznak, ezekben pedig eddig nem mutatták ki a kórokozót.
Kedden ezrek tiltakoztak Spanyolországban, a 17-ből 11 spanyol megyében bezárták a piacokat és a vágóhidakat. Az állattenyésztők és a kereskedők kártérítést követelnek a kormánytól azokért a sérelmekért, amelyeket a szivacsos agyvelőgyulladás és következményei okoztak - adta hírül a Reuters. További megmozdulások is várhatók.

Az osztrákok és az olaszok egy teszt eredményre várnak. Hét közepén kiderül, hogy egy, a Tirolból vásárolt szarvasmarha húsában szintén a szivacsos agysorvadás mutatható ki. Az eset érdekessége, hogy ezt az állatot nem etették Németországból vásárolt takarmánnyal, így nem tudni, mitől betegedett meg az osztrák állat.  • Bérelnék
  • Hírek