Magdolna
18 °C
27 °C

Átterjedhet kergemarhakór Európán kívülre

2000.12.23. 16:45
Az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztet, hogy világméretűvé válhat az emberre is veszélyes kergemarhakór megjelenése, és Európán kívül máshol is felütheti a fejét a szivacsos agysorvadás, a Creutzfeldt-Jacob kór. Eközben Párizsban vizsgálat kezdődött annak kiderítésére, hogy vádolhatók-e emberöléssel korábbi angol, illetve francia miniszterek a megbetegedésekkel kapcsolatban. Az osztrák Der Standard arról számol be, hogy egy német állatorvosnő már 1994-ben figyelmeztetett a BSE emberre veszélyes voltára, de elhallgattatták.
Terjed a kór
Európán kívülre is terjedhet a kergemarhakór (BSE) - állapítja meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken közre adott jelentésében. A genfi székhelyű szervezet figyelmeztet, hogy eddig még nem jelentettek megbetegedést az öreg kontinensen kívül, de fertőzött hús, húskészítmény, vagy takarmány eljuthatott a világ más részeibe is. A WHO szerint amennyiben a BSE felütné a fejét a fejlődő országokban, ahol az európait meg sem közelíti a betegség kezeléséhez szükséges infrastruktúra színvonala, az katasztrofális társadalmi és gazdasági körülményekkel járna.

Emeberöléssel vádolják a londoni és párizsi vezetőket

Méreginjekcióval végeznek a beteg állatokkal
Mindeközben megkezdődtek a vizsgálatok abban az eljárásban, amit a BSE embereknél megjelenő változata, a Creutzfeldt-Jacob kór (CJD) francia áldozatainak hozzátartozói kezdeményeztek angol és francia miniszterek ellen. Ebben emberöléssel vádolják azokat a szigetországi illetékeseket, akik nem tiltották be az állati eredetű takarmányok exportját azt követően, hogy 1989-ben belföldön betiltották felhasználásukat. A francia döntéshozókat pedig azért hibáztatják, hogy nem akadályozták meg az importot, úgy vélik ugyanis, hogy ez járult hozzá, hogy a BSE és a CJD már a kontinensen is szedi áldozatait.

Angliában már korábban is indítottak pereket a kergemarhakórral kapcsolatban, de azok sokkal kevésbé súlyos vádakat - például félretájékoztatás - fogalmaztak meg. Egy októberi jelentés ugyancsak a közvélemény félrevezetésével vádolta meg a szigetországi kormányokat, azért mert elhallgatták a BSE veszélyét az emberi egészségre.

Figyelmeztetett a veszélyre, kirúgták

Az osztrák Der Standard szombaton arról számol be, hogy egy német állatorvosnő már 1994-ben figyelmeztetett a BSE emberre veszélyes voltára, de elhallgattatták. Herbst doktornő akkoriban kiadós botrányt okozott azzal, hogy korábban szakfolyóiratokban publikált cikkeire hívta fel a figyelmet: a '80-as években már leírta, a BSE friss hús fogyasztása útján megfertőzhet embert is, és összefügg az úgynevezett Creutzfeldt-Jacob kórral (CJD). Kimutatta, hogy állatokból készült oltóanyag útján is terjed a betegség.

A fertőzött húst veszélyes hulladékként kezelik
Herbst Európa második legnagyobb vágóhídi konszernjénél, a Norddeutsche Fleischzentrale-nél dolgozott húsvizsgálóként, ahol BSE-re utaló jeleket figyelt meg az állatokon. Amikor erre felhívta a figyelmet, felettesei izületi gyulladást állapítottak meg. Herbstet áthelyezték egy másik részlegre, majd, amikor hatósági vizsgálatot követelt, kirúgták állásából. Szerény elégtétel lehet az orvosnőnek, hogy pénteken Berlinben hivatalosan is megerősítették, hogy már 1994-ben is megbetegedtek és elhullottak marhák Németországban a BSE-kórban, s a fertőzés oka valószínűleg illegális állatliszt volt.