Piroska
-2 °C
5 °C

Kerry elhalasztaná hivatalos jelölését

2004.05.23. 18:39
A George Bush amerikai elnök posztjára pályázó demokrata John Kerry fontolóra vette hivatalos jelölésének elhalasztását. Kerrynek, a jelenlegi helyzet szerint, több mint egy hónappal hamarabb kell megkezdenie az állami keret felhasználását, mint az elnöknek.
John Kerry, a Fehér Ház elhódítására pályázó szenátor fontolóra vette, hogy elhalasztja a Demokrata Párt elnökjelöltségének július végére tervezett hivatalos elfogadását.

A Demokrata Párt július 26. és 29. között Bostonban, a Republikánus Párt pedig öt héttel később, augusztus 30-a és szeptember 2-a között New Yorkban tartja meg jelöltállító kongresszusát. Ez azt jelenti, hogy Kerrynek több mint egy hónappal hamarabb kell megkezdenie az állami keret felhasználását, mint Bush elnöknek, aki szeptember 2-ig még magánadományokból pénzelheti választási küzdelmét.

John Kerry és ellenfele, George Bush amerikai elnök 75 millió dollár állami keretet kap a választási kampányra azután, hogy pártjuk hivatalosan is jelöltté nyilvánítja őket. A két vetélytárs ezután már csak ebből az összegből gazdálkodhat, nem gyűjthet és költhet magánadományokból származó pénzt kampánycélokra.

Az amerikai történelemben példátlan módon John Kerry és George Bush egyaránt lemondott a (pártok elnökjelöltségéért folyó) előválasztások kampányának különféle megkötésekkel járó állami finanszírozásáról, hogy hivatalos jelölésükig annyi pénzt költhessenek, amennyit csak elő tudnak teremteni adományokból.