Hermina
15 °C
27 °C

Kerryért rajonganak a sztálinisták

2004.03.06. 15:13
Nem győzi eléggé dicsérni John Kerryt az észak-koreai sajtó. A dicshimnuszokat eddik kizárólag a kedves vezérnek tartogató sztálinista lapok az amerikai-észak-koreai enyhülést várják a demokraták jelöltjétől. A republikánusok Jane Fonda után már a sztálinisták barátságával is cikizhetik Kerryt.
Új sztárja van az észak-koreai sajtónak. A teljes egészében a sztálinista rezsim ellenőrzése alatt álló újságok, a rádió és a televízió Kim Dzsong Il, a kedves vezér ajnározásán túl majd elolvad, ha John Kerry neve kerül szóba - írja a Financial Times.

Kifogytak a jelzőkből

A hivatalos koreai rádióadó szinte összes beszédét közvetíti, a hivatalos hírügynökség meg már az összes dicsérő jelzőt elhasználta a massachusettsi szenátorra az elmúlt hetekben.

A Times szerint csak részben van szó a kisebbik rossz választásáról. Phenjan komolyan bízik abban, hogy Kerry győzelmével újra enyhülhet az észak-koreai-amerikai viszony. Erre némi esélyt ad, hogy Kerry, Bushsal szemben a kétoldalú tárgyalások híve. (A megelőző csapásokban hivő Bush kizárólag többoldalú tárgyalásokra hajlandó a sztálinista rezsimmel).

Nem lehet puha

A koreaiak számítása azonban akár meg is bukhat. Kerry nem engedheti meg magának, hogy puhának látsszon a koreai atomprogram ügyében. A demokrata jelöltet így is folyamatosan azzal támadják a republikánusok, hogy hazafiatlan és gyenge vezető.

A sztálinisták rajongásánál kevés dolog árthat jobban John Kerrynek - írja a Financial Times. A demokrata jelölt már attól is kiborult, hogy Jane Fonda, az amerikai jobboldal számára leggyűlöltebb békeaktivista meleg szavakkal üdvözölte jelöltségét. Kerry másra sem vágyhatott kevésbé, minthogy az összes republikánus talk-showban Kim Dzsong Il barátságával cikizzék.