Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Veszélyben az EU bővítési menetrendje

2002.06.02. 15:44
Az Európai Bizottság szerint veszélyben az unió keleti bővítése, mert az uniós országokon belüli jobboldali populista mozgalmak választási kampánytémává emelhetik a bevándorlást és a nyitott határokat, mint a bővítés következményét.
Az Európai Bizottság immár nem hallgatja el azokat a növekvő kockázatokat, amelyek veszélybe sodorhatják az EU keleti bővítésének menetrendjét - írta hétvégi számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A német konzervatív lap brüsszeli tudósítója szerint a bizottság a kockázati tényezők közé sorolja azt is, hogy az uniós országokon belüli jobboldali populista mozgalmak választási kampánytémává emelhetik a bevándorlást és a nyitott határokat, mint a bővítés következményét.

Hogyan dönt Írország?

További kockázatot rejt magában az, vajon az ősszel esedékes második népszavazáson Írország lakossága igent mond-e a nizzai szerződésre, amelyet tavaly elutasított. "Ha másodszor is nemet mondanak, az komoly problémát okozna nekünk" - vélik brüsszeli EU-körökben.

Dánia egy hónap múlva veszi át az EU soros elnökségét. Koppenhága már hetekkel ezelőtt értésre adta - ezt Gottfried Péter, a magyar külügyminisztérium integrációs államtitkárságának vezetője is megerősítette május elején -, hogy már a "félidős" EU-csúcson, az Európai Bizottság október közepén előterjesztendő országjelentései alapján tisztán akar látni abban a kérdésben, mely jelöltekkel lehet lezárni december végéig a csatlakozási tárgyalásokat.

Minden kritériumot teljesítenie kell a jelölt országoknak

Rasmussen, dán miniszterelnök a fogós tárgyalási fejezetek között említette az agrártámogatásokat, a strukturális alapokat és a költségvetés témáját. A dán kormányfő reméli ugyan, hogy az év végén tíz jelentkező felvételéről hozhat döntést a bizottság. Ugyanakkor szilárdan ragaszkodik ahhoz az elvhez, amely szerint a jelölteknek az összes kritériumot teljesíteniük kell.

A felkészültek nem várhatnak a felkészületlenekre

Másfelől viszont nem történhet meg az, hogy olyan államoknak, amelyek már megfelelnek az előírt feltételeknek, várniuk kelljen a "késlekedőkre" - mutatott rá Rasmussen. "Ha decemberben nem az összes, hanem csak néhány tagjelölt állna készen, akkor Koppenhágában azokkal fogjuk lezárni a tárgyalásokat, akik elkészültek" - jelentette ki. Egyúttal határozottan cáfolta, hogy szó lehetne a decemberi határidő fél évvel történő meghosszabbításáról.