Konrád
8 °C
26 °C

Gasparovic nyerte a szlovák elnökválasztást

2004.04.18. 17:08
Ivan Gasparovic egykori főnökét, Vladimir Meciart könnyedén megverve nyerte a szlovák elnökválasztást. A hivatalos végeredmény szerint Gasparovic a szavazatok 59,91 százalékát szerezte meg, míg ellenfele, Vladimír Meciar 40,09 százalékos eredményt ért el. A részvételi arány alacsony, mindössze 43,5 százalékos volt. Kovács László külügyminiszter szerint az ország nemzetközi megítélése szempontjából kedvező eredmény született.
#alt#
Egy boldog győztes.
Ivan Gasparovic nyerte meg a szlovákiai elnökválasztást, meglepetésszerű győzelemet aratva Vladimír Meciar felett - közölte vasárnap a Központi Választási Bizottság a leadott szavazatok közel teljes feldolgozása alapján.

Vladimír Meciar elbukott a szlovákiai államfőválasztás második, végérvényes eredményt hozó fordulójában. A kudarcot a Meciar vezette Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) vezetése az előzetes eredmények ismeretében elismerte. A párt kampányfőnöke, Viliam Sobona a TA3 hírtelevízió kamerája előtt már gratulált is a győztesnek, Ivan Gasparovicnak, aki legalább félmillóval több szavazatot szerzett, mint Vladimír Meciar.

Gasparovic jelentős előnnyel vezetett Vladimír Meciárral szemben az elnökválasztás szombati, második fordulójában az éjjel közzétett első nem hivatalos részeredmények szerint is.

Az egyes választókörzetekből és éjjel egy óra után már járásokból is érkező előzetes számok Gasparovic győzelmét valószínűsítették és eléggé egyértelmű képet adtak arról, hogy a magyar többségű településeken és a nagyobb, vegyesen lakott közigazgatási egységekben a szavazáson egyébként alacsony részvételt mutató magyarok inkább Gasparovicra voksoltak.

Gasparovic éjszakai nyilatkozata szerint őt ez nem lepi meg, mert - mint az utóbbi időkben sokszor nyilatkozta - sok magyar barátja van.

Kovács Kukant szerette volna

Szlovákia nemzetközi megítélése szempontjából előnyösebb, hogy Ivan Gasparovic nyerte az elnökválasztást - mondta Kovács László külügyminiszter vasárnap az MTI-nek. A külföldről telefonon nyilatkozó külügyminiszter hozzátette: " Vladimír Meciarral szemben az EU és a NATO vezetőinek meglehetősen erős fenntartásai voltak".

Kovács László közölte: a szlovák alkotmányos berendezkedéséből következik, hogy az államfőnek nem elsősorban a belpolitika alakításában, hanem inkább az ország nemzetközi megítélésének formálásban van szerepe. Magyarország természetesen azzal az államfővel működik együtt, aki megkapta a szlovák választók bizalmát. "Személyes véleményem szerint a legjobb megoldás az lett volna, ha Eduard Kukan külügyminisztert választják meg a Szlovák Köztársaság elnökének, akinek széleskörű a nemzetközi ismertsége és elismertsége" - mondta Kovács László, hozzátéve, hogy Eduard Kukan nem jutott be a választások második fordulójába, elsősorban azért, mert nem kapta meg a szlovákiai magyar választók szavazatát.

A kesztyűs ember

Kisebb pánikot okozott egy férfi szombaton az egyik pozsonyi szavazóhelyiségben, amikor orvosi gumikesztyűbe bújtatott kézzel dobta be az urnába a szavazólapját a szlovák elnökválasztás második fordulójában.

Semmi gyanúsat nem találtak

A választási bizottság a szokatlan szavazás láttán úgy vélte, hogy a boríték esetleg valamilyen robbanóanyagot, vagy antraxot tartalmazhat, ezért azonnal a rendőrséghez fordult.

A szavazóhelyiséget rövid időre bezárták, mialatt a rendőrség kutya segítségével megvizsgálta a gyanús szavazóurnát, de semmi gyanúsat nem talált. Miután a felnyitott urna tartalmát egy másik urnába helyezték, a választás zavartalanul folytatódott.

Nemtetszésének adott hangot

A Központi Választási Bizottság egyik tagja az esetet kommentálva úgy vélekedett, hogy a kesztyűben szavazó polgár magatartása nem volt szabálytalan, és valószínűleg így akarta jelét adni nemtetszésének, hogy az elnökválasztás második fordulójában csak Vladimír Meciar és Ivan Gasparovic közül lehet választani.

Úgyis kiforgatnák

A szlovákiai államfőválasztás második fordulójában szombaton délig a még hivatalában levő Rudolf Schuster és elődje, Michal Kovác ugyanúgy leadta szavazatát, mint az utódlásért versengő Vladimír Meciar és Ivan Gasparovic.

Az első fordulóban már kiesett - június derekáig még hivatalában maradó jelenlegi államfő - Rudolf Schuster a lakóhelyén, Kassán szavazott, de ahogy az első fordulóban, most sem mondott semmit az újságíróknak. Hallgatását egyetlen mondattal indokolta: "A sajtó úgyis kiforgatná a szavaimat."

Kovác sem árulta el

Schuster elődje, az annakidején még a Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) színeiben megválasztott, később a HZDS "kiátkozottjaként" elnöklő Michal Kovác is elment választani. Döntését azzal indokolta, hogy a köztársasági elnöki tisztségnek az uniós keretek között komoly súlya lesz, hiszen a tagországok államfői a legmagasabb szintű döntési folyamatok közvetlen részei lesznek.

Kovác nem árulta el, hogy kire szavazott, de egyéb választás híján, csakis egykori ellenfeleinek valamelyikére voksolhatott. Meciar és Gasparovic annak idején ugyanabban a pártban, a HZDS-ben sokat tettek azért, hogy az államfői székben pártatlan magatartásra törekvő, a HZDS-hez hűtlennek minősített Kovácon elverjék a port.

Ha veszít sem történik semmi

Vladimír Meciar az időközben Néppártá avanzsált ellenzéki LS-HZDS elnöke és a később tőle szintén elpártolt, majd Mozgalom a Demokráciáért (HZD) néven saját - parlamenten kívüli pártot alapító - Ivan Gasparovic feleségeik és családtagjaik társaságában Pozsonyban szavaztak.

"Azért indultam, hogy győzzek, de ha veszítek, akkor sem történik semmi" - mondta Meciar Gasparovic-csal szemben.

Nehéz megjósolni

A négypárti kormánykoalíció egyik jelöltet sem támogatja, a pártelnökök nem mennek el szavazni, jelenti a Magyar Rádió pozsonyi tudósítója. A szlovák közvélemény-kutatási intézetek, miután igencsak nagyot tévedtek az első forduló előtt, hiszen az utolsó pillanatig a kormánypárti Eduard Kukánt hozták győztesnek, a második forduló előtt nem végeztek felmérést sem az esélyekről, sem a választási hajlandóságról.

Elemzők szerint nehéz volt megjósolni, hogy ki lesz a szombati választás győztese. Az alacsony részvételi arány Meciarnak, a magasabb Gasparovicnak kedvezett.

Elfogyott a boríték

A szlovákiai elnökválasztás második fordulójában szombat este 22.00 órakor bezárt a csaknem hatezer szavazóhelyiség, ahol a 4 millió 170 ezer választópolgár Vladimír Meciar és Ivan Gasparovic közül választhatta meg az új köztársasági elnököt.

Az előrevetítések szerint a részvétel alacsonyabb volt, mint az április 3-án lezajlott első fordulóban. A "választási matematika" szerint az alacsony részvétel Vladimír Meciar esélyeit javítja.

A magyarok a korábbinál is kevesebben mentek el szavazni, és nem vettek részt a voksolásban a kormánykoalíciót alkotó pártok vezetői, parlamenti képviselői sem.

Feltételezhető, hogy a kormánypártok választójoggal élő támogatóinak egy része távol maradt, vagy szándékosan érvénytelen szavazólappal voksolt. Ők ugyanis nem tartják elfogadhatónak, hogy az elkövetkező öt évben akár Meciar, akár Gasparovic legyen az államfő, mivel a Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) vezetőiként 1992 és 1998 között mindketten a demokrácia elveivel ellenkező, nacionalista megnyilvánulásoktól sem mentes, ezért az európai partnerek nemtetszését kiváltó módon vezették és nemzetközi elszigeteltségbe sodorták az országot. Emiatt Szlovákia kimaradt a NATO-bővítés előző köréből.

Várhatóan éjfélig még nyitva maradt az két kassaújfalusi (Kosická Nová Ves) választóhelyiség, ahol a szavazólapok elhelyezésére hivatott boríték híján a választók boríték nélkül dobták be szavazólapjaikat az urnákba, ezért azokat az Országos Választási Bizottság (ÚVK) érvénytelennek minősítette, de a borítékok beszerzése után éjfélig lehetőséget adott a voksolás megismétlésére.

Ladislav Orosz alkotmányjogász szerint a borítékokkal nem ellátott választóhelyiségekben kialakult helyzet miatt az elnökválasztás ügye akár az alkotmánybíróság elé is kerülhet, mert akik nem kaptak borítékot, azokat valójában megfosztották a választójoguktól.