Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Csaknem kétmillió amerikai van rács mögött

2001.03.26. 16:09
A legfrissebb igazságügyi jelentés szerint az Egyesült Államokban csaknem kétmillió ember van bezárva. Ez a világ börtönpopulációjának a negyedét teszi ki, bár a Föld népességének csak öt százaléka amerikai. A kábítószeres visszaélések miatt fogvatartottak 79 százaléka a kisebbségek köréből kerül ki.

2000. június 30-i adatok szerint az Egyesült Államok helyi, állami, és szövetségi börtöneiben összesen 1,931,859 embert tartottak fogva. Ez 68 százalékkal több, mint 1990-ben. Ami az összes fogvatartottat illeti, beleértve az előzetes letartóztatásban lévőket és a felfüggesztett büntetést kapottakat is, az érték 6,3 millió - a lakosság 3,1 százaléka. Mindössze 8,5 százalékuk nő.

Csökkenő ütemben bővül a börtönlakosság

A szomorú helyzetre némi vigaszt nyújthat, hogy az igazságügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt évben mindössze 3 százalékkal nőtt az amerikai börtönök népessége. Ez 1971 óta a legalacsonyabb növekedés, bár - mint évtizedek óta mindig - továbbra is makacsul ,,pozitív" változás. A kilencvenes években átlagosan 5,7 százalékkal több ember töltötte börtönbüntetését minden évben. Tizenegy szövetségi államban viszont kisebb lett a börtönpopuláció, köszönhetően a csökkenő bűnözésnek.

Aránytalanul sok a fekete fogoly

Rendkívüli mértékben rájár a rúd a feketékre: 791 ezer afrikai-amerikai férfi van börtönben, vagyis a fogvatartottak 41 százaléka. Az összlakosságnak azonban csak 12 százalékát adják. A 20 és 34 év közti fekete férfiak közül minden nyolcadik börtönben van. Az aránytalanság különösen a kábítószeres visszaélés miatt állami börtönben fogvatartottak körében szembetűnő: 79 százalékuk színesbőrű, bár nem csak fekete. A fehér férfiaknak mindössze a két százaléka ül, a spanyol ajkúaknak pedig négy százaléka.

Szintén drámai, hogy a börtönök nagyja nem felel meg az igénybevételnek: a szövetségi börtönök 32 százalékkal kapacitás felett üzemelnek, vagyis ennyivel több embert tartanak fogva, mint ahányra a börtönt eredetileg ,,hitelesítették".

Mi a helyzet idehaza?
Magyarországon összesen, tehát beleértve az előzetes letartóztatásban lévőket is, 16 395 embert tartanak fogva - tudtuk meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán. A bíróság által szabadságvesztésre ítéltek száma 12 040. Férőhely viszont csak 10 808 van, vagyis a kihasználtsági arány 151 százalék. Egyes megyékben - például Veszprémben - a helyzet rosszabb, eléri a 200 százalékot is.


  • Vennék
  • Hírek