Viola
-5 °C
-2 °C

Hétfőn kezdődik a johannesburgi csúcs

2002.08.25. 16:17
Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette készül a dél-afrikai rendőrség a johannesburgi csúcstalálkozóra, ahol heves tüntetéásektől lehet tartani. A hétfőn kezdődő 2. Föld csúcs előtt már vasárnap egyeztetések kezdőtek, elkerülendő az esetleges kudarcot.
Élénk diplomáciai tevékenység folyt vasárnap Johannesburgban, hogy elkerüljék a hétfőn kezdődő 2. Föld-csúcs kudarcát, miközben a dél-afrikai rendőrség rendkívüli biztonsági intézkedéseket hozott a heves tüntetésektől tartva.

Diplomaták zárt ajtók mögött

A diplomaták zárt üléseken igyekeztek kimozdítani a holtpontról az 1992-es riói csúcs ajánlásainak életbe léptetését célzó dokumentum legellentmondásosabb szakaszai körüli vitát. Ennek értelmében kell megfogalmazniuk a Johannesburgi Nyilatkozatot, amelyet a csúcs utolsó napján, szeptember 4-én kell a részt vevő mintegy száz állam- és kormányfőnek aláírnia.

Különösen nehéznek tűnik a megegyezés olyan pénzügyi és kereskedelmi kérdésekben, mint a fejlett országok állami támogatásának növelése a fejlődőknek, valamint az északi állami mezőgazdasági szubvenciók fokozatos eltörlése, mivel ez lehetetlen helyzetbe hozza a Dél mezőgazdaságát. Viták vannak a korrupció elleni harc, az emberi jogok tiszteletben tartása, valamint a szegénység konkrét csökkentésének kérdéseiben is.

Az USA irreálisnak tartja a célokat

Ez utóbbival kapcsolatban az amerikai küldöttség egyik tagja még Johannesburgba indulása előtt "irreálisnak" nevezte az európaiak célkitűzését, mely szerint 2015-re a felére kell csökkenteni a Föld népességének azon hányadát, amely nem jut a megfelelő mennyiségű tiszta vízhez. Ugyanígy vélekedett arról az elképzelésről, hogy megfordítsák a természetes erőforrások eltűnésének növekvő tendenciáját, és hogy 2010-re a világ energiafogyasztásában 15 százalékra emelkedjen az újra felhasználható energiák - mint a szél-, vagy a napenergia - aránya.

Mások, köztük egy, a szervezőbizottsághoz közel álló illetékes, úgy vélekedett, hogy a szegénység konkrét csökkentésének dossziéja kevésbé problémás, mint amilyennek tűnik, s utalt arra, hogy a víztisztítás kérdésében közeledtek az álláspontok az európaiak, az Egyesült Államok és a fejlődőket tömörítő G-77 képviselői között. Ez utóbbiak azonban nagyon megosztottak az energia és a természetes erőforrások megóvásának kérdésében.

A diplomaták szerint korai Johannesburg "előre beprogramozott kudarcáról" beszélni a nagy nézeteltérések miatt. Bár nem tartják kizártnak, hogy a kudarc bekövetkezik, úgy látják, hogy "növekedtek a siker esélyei."

Több tízezer embert várnak az engedélyezett tüntetésre

Közben az ENSZ biztonsági emberei a helyi rendőrökkel és katonákkal együtt készülnek a nagy megmozdulások kivédésére. Ezek közül a legnagyobb az augusztus 31-re tervezett, a konferencia központja elé engedélyezett felvonulás, amelyre több tízezer környezetvédőt várnak. A dél-afrikai sajtó szerint a "földnélküliek" mozgalma is csatlakozni akar ehhez a menethez, mint olyan más kisebb csoportok, amelyek nem kaptak engedélyt a tüntetésre - jelentette az AFP.

Már vasárnap helikopterek szálltak a tanácskozás körzete felett, és mindenütt cirkáltak a rendőrőrjáratok, gépkocsin, lóháton és gyalog, szigorúan ellenőrizve mindenkit, aki a tanácskozás színhelyének közelébe került.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!