Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kézigránátot robbantottak Kasza József házánál

2005.08.30. 12:30
Kézigránát robbant kedden hajnalban Kasza József szabadkai házánál. A Vajdasági Magyar Szövetség elnökének és családtagjainak nem esett baja. A politikus az ellene és a vajdasági magyarság ellen folyó megfélemlítési kampány részének tekinti a pokolgépes támadást. Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök szerint az egész szerb népet érte támadás.

Hajnali négy óra körül robbantottak fel egy kézigránátot Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének kapujánál ismeretlen tettesek. A detonáció miatt betörtek a bejárati kapu mellett lévő üzlet ablakai, repeszek nyoma látszik az épületen, amelyet az MTI értesülése szerint a politikus bérbe adott.

Kasza otthon volt a robbanás pillanatában

Kasza a házban volt a detonáció pillanatában, felijedt a robbanásra, kiment az előkertbe, de semmi különöset nem észlelt (a bejárati kapu mintegy 40-50 méterre van attól a háztól, amelyben a politikus és családja lakik). Kasza az ellene és a vajdasági magyarság ellen folyó megfélemlítési kampány részeének tekinti a történteket.

"Nem ez az első fenyegetés és megfélemlítés, ami ellenem irányul. Mindez annak a rendszeres nyomásgyakorlásnak és megfélemlítésnek az eredménye, amelynek az a célja, hogy elüldözzenek engem és a magyarságot a Vajdaságból. Nem ijedtem meg, nem engedem, hogy elüldözzenek" - mondta a politikus.

Ijedtség nélkül


Kasza József

Kasza közölte, hogy felhívta őt Boris Tadic szerb elnök, és támogatásáról biztosította. Kasza nem kért a rendőrségtől különleges védelmet, és leszögezte, nem ijesztették meg a történtek. A pokolgépes támadás után a rendőrség a helyszínre érkezett, és megkezdte a nyomozást, amelyet a szabadkai kerületi bíróság vizsgálóbírója irányít.

"Robbanószerkezet hajítása Kasza József családi házára olyan bűntény, amely nemcsak a VMSZ elnöke ellen, hanem a szerbiai állam ellen irányult" - idézte Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök közleményét a belgrádi média. A miniszterelnök szerint mindezért az állam "a legrövidebb időn belül foganatosít minden intézkedést, hogy az igazságszolgáltatás elé állítsa és megbüntesse azt, aki erre az esztelen cselekedetre vetemedett". Kostunica a továbbiakban azt írja, hogy a szerb kormány szavatolni fogja a biztonságot Szerbia minden polgára számára, energikusan megakadályoz minden támadást a nemzeti kisebbségek tagjai ellen.

Kaszát és Nenad Canakot, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a tartományi parlament elnökét 2004 márciusában már halállal fenyegette meg belgrádi lapértesülések szerint egy ismeretlen szervezet. Az önmagát "chicagói szerb rögtönítélő bíróságnak" nevező szervezet a vajdasági parlamentbe küldött kézzel írott levelet a két politikus címére. Ebben arra figyelmeztették őket, hogy halálra vannak ítélve, az ítéletet pedig hamarosan végrehajtják, s az érintetteknek nincs joguk fellebbezésre.

Az ismeretlen szervezet azzal vádolta mindkettejüket, hogy megkísérlik elszakítani a Vajdaságot Szerbiától, szét akarják verni a délszláv államközösséget, együttműködnek külföldi ellenségekkel, s ezen belül szorgalmazzák a feltételezett háborús bűnösök kiadását a hágai Nemzetközi Törvényszéknek.