Pongrác
11 °C
27 °C

Kézigránátot robbantottak Kasza József házánál

2005.08.30. 12:30
Kézigránát robbant kedden hajnalban Kasza József szabadkai házánál. A Vajdasági Magyar Szövetség elnökének és családtagjainak nem esett baja. A politikus az ellene és a vajdasági magyarság ellen folyó megfélemlítési kampány részének tekinti a pokolgépes támadást. Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök szerint az egész szerb népet érte támadás.

Hajnali négy óra körül robbantottak fel egy kézigránátot Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének kapujánál ismeretlen tettesek. A detonáció miatt betörtek a bejárati kapu mellett lévő üzlet ablakai, repeszek nyoma látszik az épületen, amelyet az MTI értesülése szerint a politikus bérbe adott.

Kasza otthon volt a robbanás pillanatában

Kasza a házban volt a detonáció pillanatában, felijedt a robbanásra, kiment az előkertbe, de semmi különöset nem észlelt (a bejárati kapu mintegy 40-50 méterre van attól a háztól, amelyben a politikus és családja lakik). Kasza az ellene és a vajdasági magyarság ellen folyó megfélemlítési kampány részeének tekinti a történteket.

"Nem ez az első fenyegetés és megfélemlítés, ami ellenem irányul. Mindez annak a rendszeres nyomásgyakorlásnak és megfélemlítésnek az eredménye, amelynek az a célja, hogy elüldözzenek engem és a magyarságot a Vajdaságból. Nem ijedtem meg, nem engedem, hogy elüldözzenek" - mondta a politikus.

Ijedtség nélkül


Kasza József

Kasza közölte, hogy felhívta őt Boris Tadic szerb elnök, és támogatásáról biztosította. Kasza nem kért a rendőrségtől különleges védelmet, és leszögezte, nem ijesztették meg a történtek. A pokolgépes támadás után a rendőrség a helyszínre érkezett, és megkezdte a nyomozást, amelyet a szabadkai kerületi bíróság vizsgálóbírója irányít.

"Robbanószerkezet hajítása Kasza József családi házára olyan bűntény, amely nemcsak a VMSZ elnöke ellen, hanem a szerbiai állam ellen irányult" - idézte Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök közleményét a belgrádi média. A miniszterelnök szerint mindezért az állam "a legrövidebb időn belül foganatosít minden intézkedést, hogy az igazságszolgáltatás elé állítsa és megbüntesse azt, aki erre az esztelen cselekedetre vetemedett". Kostunica a továbbiakban azt írja, hogy a szerb kormány szavatolni fogja a biztonságot Szerbia minden polgára számára, energikusan megakadályoz minden támadást a nemzeti kisebbségek tagjai ellen.

Kaszát és Nenad Canakot, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a tartományi parlament elnökét 2004 márciusában már halállal fenyegette meg belgrádi lapértesülések szerint egy ismeretlen szervezet. Az önmagát "chicagói szerb rögtönítélő bíróságnak" nevező szervezet a vajdasági parlamentbe küldött kézzel írott levelet a két politikus címére. Ebben arra figyelmeztették őket, hogy halálra vannak ítélve, az ítéletet pedig hamarosan végrehajtják, s az érintetteknek nincs joguk fellebbezésre.

Az ismeretlen szervezet azzal vádolta mindkettejüket, hogy megkísérlik elszakítani a Vajdaságot Szerbiától, szét akarják verni a délszláv államközösséget, együttműködnek külföldi ellenségekkel, s ezen belül szorgalmazzák a feltételezett háborús bűnösök kiadását a hágai Nemzetközi Törvényszéknek.